Discuțiile privind aderarea la Schengen continuă, dar trebuie recunoscut că acest spațiu de liberă circulație nu mai funcționează.

Înainte de Consiliul European de joi, președintele Klaus Iohannis a declarat că România continuă demersurile diplomatice pentru a convinge Austria să accepte aderarea la Schengen, dar a susținut că Schengen "aproape că nu mai există".

Dialogul devine "din ce în ce mai ciudat", iar argumentele Austriei sunt "cel puțin străvezii".

"Austria de fiecare dată spune clar că n-are nimic împotriva României sau a Bulgariei, dar se opune extinderii spațiului Schengen, în condițiile în care exact în aceeași ședință a aprobat aderarea Croației. Deci argumentele sunt cel puțin străvezii. Și, în aceste condiții, noi continuăm. Noi continuăm toate discuțiile. Știm foarte bine că noi îndeplinim absolut toate criteriile Schengen", a declarat Iohannis la Bruxelles.

Pe de altă parte, el a susținut că "spațiul Schengen nu mai funcționează".

"Nu mai funcționează și aproape că nu mai există spațiul Schengen, fiindcă, din cauza migrației, care este destul de importantă, foarte multe state și-au închis granițele. Chiar în zona noastră, în Estul Uniunii, știți foarte bine că au apărut succesiv mai multe închideri de granițe. Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează".

"Este o întrebare care trebuie să ne-o punem și discuția pe Schengen este mai veche. Faptul că Schengen are probleme se știe. Se știe demult și, pe de o parte, există dorința de a moderniza acordul Schengen, pe de altă parte, există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere. Eu am avut această discuție cu lideri europeni de ani de zile și le-am spus la toți: România ar deveni un punct forte al spațiului Schengen", a mai spus Iohannis.

Președintele a subliniat faptul că reforma Schengen - dorită în special de Austria - se poate face "cu România înăuntru. "Însă mai este mult de negociat până ajungem acolo".

Întrebat de o posibilă acțiune în instanță împotriva Austriei, Iohannis și-a reiterat reticența față de un astfel de demers: "Este o chestiune juridică foarte complicată. Nu am găsit doi juriști care să aibă aceeași opinie legat de această chestiune și cred că până când nu ne lămurim între noi, nu e bine să avansăm public anumite chestiuni".