Președintele Klaus Iohannis nu vede posibilă o aderare rapidă a României la zona euro, adăugând că este chiar "riscant" ca țara noastră să avanseze un termen în acest sens.

"În condițiile în care avem crize suprapuse, avem probleme majore cu industria europeană, căutăm soluții pentru competitivitate europeană și avem o inflație mare este destul de complicat de dat un termen. Eu nu cred că în acest moment este realist pentru România să fixeze orice termen pentru intrarea în zona euro", a declarat, joi, Klaus Iohannis, întrebat dacă avem șanse aderăm la zona euro în 2026, nu în 2029, așa cum arată calendarul propus.

Criteriile pentru aderare sunt cunoscute, sunt multe și există o perioadă de pre-aderare, astfel că șeful statului crede că România nu le îndeplinește acum, iar când majoritatea vor fi îndeplinite, "vom putea începe un plan concret".

"Acum mie mi se pare un pic riscant să dăm un termen", a conchis Klaus Iohannis.

În urmă cu câteva zile, ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, spunea că, dacă PNRR se va implementa în totalitate, "putem să grăbim această accedere mai devreme de 2029" la zona euro. 

România și zona euro - încă două stele paralele

România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene din iunie 2022, în urma evaluării privind compatibilitatea juridică și îndeplinirea criteriilor de convergență și luând în considerare factorii relevanți suplimentari.

Concluzia este prezentată în Raportul de convergență din 2022, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro. Acestea sunt cele șapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro, se arată într-un comunicat publicat miercuri de Executivul comunitar, citat de Agerpres.

Tot atunci, Comisia Europeană a anunțat Croația că este pregătită să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2023, ceea ce s-a și întâmplat.

Statele membre care adoptă moneda euro trebuie să fi atins un nivel înalt de convergență economică durabilă, care este examinat în raportul de convergență pe baza criteriilor de convergență. Aceste criterii (denumite și "criteriile de la Maastricht") sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din TFUE.