Adunarea parlamentară a Consiliului Europei a votat în favoarea aderării Kosovo la organizația internațională, gest condamnat cu asprime de Serbia. Decizia finală va sosi la mijlocul lunii mai, când comitetul de miniștri se va reuni la Strasbourg.

Adunarea parlamentară a Consiliului Europei a votat în favoarea aderării Kosovo la organizația internațională (131 de voturi pentru, 29 împotrivă și 11 abțineri). Decizia finală va fi luată de Comitetul Miniștrilor de Externe al Consiliului Europei, care se va reuni pe 16 și 17 mai la Strasbourg, informează euronews.com.

Delegația italiană a fost divizată: parlamentarii Partidului Democrat Piero Fassino, Sandra Zampa, Andrea Orlando, senatorul Mișcării 5 Stele Ettore Antonio Licheri, Senatorul Avs Aurora Floridia și deputatul Forza Italia Catia Polidori au votat pentru. Dimitri Coin (Liga Nordului) a votat împotrivă, în timp ce colegii săi de partid Marco Dreosto și Graziano Pizzimenti, precum și parlamentarii de la Fratelli d'Italia, Elisabetta Gardini, Maria Cristina Caretta, Lucrezia Mantovani și Fabio Pietrella s-au abținut.

Serbia condamnă decizia preliminară a Consiliului Europei privind Kosovo

„O zi rușinoasă pentru Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei”, a comentat ministrul sârb de externe Ivica Dacic referindu-se la votul favorabil al plenului de la Strasbourg, care a recomandat admiterea Kosovo în organizația paneuropeană.

„Pentru prima dată în istorie, s-a recomandat intrarea a ceva ce nu este un stat și care nu întrunește condițiile de bază ale drepturilor și libertății omului”, a spus Dacic, citat de presă. „Prin această decizie impusă cu forța de puterile internaționale, au fost călcate în picioare însuși temeliile Consiliului Europei și ale sistemului juridic internațional”, a adăugat el.

Total opusă reacția albaneză. Președintele Bajram Begaj a salutat votul Adunării Parlamentare, evaluând corect solicitarea Kosovo. Ministrul de externe Igli Hasani a spus că acesta este un alt moment istoric pentru Kosovo, după ce a recunoscut progresul și potențialul acestuia.

sursa: RADOR RADIO ROMANIA