Potrivit autorităților kosovare, la sfârșitul asediului care a provocat moartea a trei atacatori și a unui ofițer de poliție, câțiva dintre cei aproximativ 30 de bărbați înarmați ar fi fugit în Serbia, relatează Euronews.

Autoritățile kosovare au ordonat o întărire a securității în nordul Kosovo, regiune locuită în mare parte de etnici sârbi, unde duminică, un grup de bărbați înarmați a atacat forțele de poliție, declanșând o ciocnire care s-a finalizat cu patru morți, trei atacatori și un agent.

Între timp, continuă cercetările pentru identificarea celor responsabili de ambuscadă. Duminică dimineață, aproximativ 30 de bărbați înarmați de etnie sârbă au blocat un pod de acces în satul Banjska, folosind două camioane agricole mari.

Când s-a apropiat poliția, bărbații au început să tragă, apoi s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă sârbă din apropiere, continuând să ducă lupte sporadice cu poliția. Seara, după o lungă confruntare, grupul armat a părăsit mănăstirea: unii dintre ei au fost arestați, îmn timp ce alții au reușit să fugă în Serbia.

Câteva ore mai târziu, autoritățile kosovare au arătat o serie de arme care se pare că ar fi fost confiscate în timpul asediului. Printre acestea se aflau puști de asalt din fosta armată iugoslavă, mitraliere, puști cu lunetă, mortare, lansatoare de rachete antitanc, grenade de mână, mine terestre și drone.

Jurnaliștilor le-au fost arătate și 20 de SUV-uri și un camion blindat care, potrivit autorităților, ar fi fost folosite de comando. Trei dintre vehicule erau marcate cu sigla KFOR, misiunea NATO de menținere a păcii în Kosovo.Nu este clar cine au fost atacatorii și cine i-a susținut.

Priștina susține că gruparea armată ar fi fost formată din cetățeni sârbi - și nu din etnici sârbi kosovari - și acuză Belgradul că a fost implicat în atac.

Ministrul de interne al Kosovo, Xhelal Svecla, a declarat luni că șase membri ai grupului au fost internați într-un spital din orașul Novi Pazar, din sudul Serbiei, și a cerut Belgradului să îi predea, atât pe ei, cât și pe orice alți fugari.

''Cerem Serbiei să-i predea cât mai curând posibil pe acești bărbați autorităților kosovare, astfel încât să se poată face dreptate pentru actele lor teroriste'', a spus Svecla reporterilor.

Serbia neagă orice implicare, susținând că e vorba de sârbi kosovari. 

''Nimic nu va mai fi la fel”

Această ciocnire este unul dintre cele mai grave incidente dintre cele două țări de când Kosovo și-a declarat unilateral independența față de Serbia în 2008 și sosește după luni de eforturi conduse de UE de a normaliza legăturile.

În timp ce albanezii reprezintă marea majoritate a celor 1,8 milioane de locuitori ai Kosovo, 50.000 de sârbi din nordul țării resping statul Kosovo și consideră că Belgradul este capitala lor.

''De ieri, nimic nu mai poate fi la fel'', a declarat luni prim-ministrul kosovar, Albin Kurti în timpul unei ceremonii în onoarea ofițerului de poliție ucis în accident.

''Afrim Bunjaku a fost ucis în timpul unui atac asupra polițiștilor kosovari și asupra propriului nostru stat de către un grup de bărbați puternic înarmați și echipați, pregătiți și organizați profesional, sprijiniți politic, finanțați material și logistic de Serbia'', a afirmat Kurti.

Președintele sârb Aleksandar Vucic neagă acuzațiile lui Kurti și îl acuză de incitare la violență.Într-o declarație, secretarul de stat american Anthony Blinken a cerut celor două guverne ''să se abțină de la orice acțiuni sau retorică care ar putea alimenta și mai mult tensiunile''.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia, în mod tradițional principalul aliat al Serbiei, monitorizează situația ''tensionată și potențial periculoasă'' din Kosovo.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA