“Discursul folosit de Bulgaria cu privire la Macedonia de Nord este, din păcate, foarte asemănător cu discursul pe care Rusia îl folosește față de Ucraina”, a declarat premierul macedonean Dimităr Kovacevski.

"Este inacceptabil cu asemenea acuzații să se abuzeze în scopuri politice, mai ales în acest moment-cheie pentru viitorul Europei”, a spus Kovacevski la summitul Consiliului Europei de la Reykjavik, citat de MKD, preluată de cotidianul bulgar Dnevnik.

"Nu ar trebui să permitem o influență din partea unor terțe țări, în special din partea Rusiei nu ar trebui să permitem, în inima Balcanilor, care este inima Europei”.

Comparația cu Rusia a fost un răspuns la afirmațiile vicepreședintei Bulgariei, Iliana Iotova, care a vorbit despre drepturile bulgarilor macedoneni - „care sunt sistematic încălcate, nerecunoscute, despre bulgarii care sunt supuși hărțuirilor și restricțiilor”.

Iotova a comentat bătaia la care a fost supus secretarul Clubului bulgar "Țar Boris al III-lea", Christian Pendikov, precum și de alte incidente din ultimele luni.

Liderul macedonean nu a menționat exemple concrete de discurs în stil rusesc cu privire la Ucraina. Politicienii bulgari vorbesc adesea, în comentariile lor despre Macedonia de Nord, de atacuri împotriva bulgarilor macedoneni, președintele Rumen Radev făcând chiar o comparație cu un "proces de renaștere", în urmă cu un an și jumătate.

Recent, ministrul bulgar de externe a vorbit despre reducerea la tăcere a vocii bulgarilor macedoneni.

Disputa dintre Kovacevski și Iotova vine în momentul unui nou schimb de atacuri reciproce între Sofia și Skopje, la două săptămâni după ce Macedonia de Nord a refuzat să permită intrarea în țară a unui grup de cetățeni bulgari, printre care omul de afaceri Milen Vrabevski și europarlamentarul Andrei Kovacev, din cauza unei amenințări la adresa securității naționale.

Premierul macedonean a mai subliniat că țara sa și Albania merită să avanseze pe calea integrării europene, pentru că dacă vecinii progresează, progresează și ceilalți.

Autoritățile de la Skopje înăspresc tonul înaintea următoarelor alegeri parlamentare, care sunt așteptate cel târziu în vara anului viitor, dar și în timp ce încearcă să facă modificări ale Constituției pentru a-i include pe bulgari - o cerință pentru începerea negocierilor de aderare cu UE - în ciuda împotrivirii opoziției și a multor cetățeni macedoneni.

Sursa: RADOR