Acestea nu vor să vadă regiunea integrată în UE "și asta este deja clar pentru toată lumea".

Relațiile dintre Bulgaria și Macedonia de Nord sunt amenințate de oameni, grupuri și partide politice din ambele țări "care sunt finanțate de țări terțe și nu doresc să vadă regiunea integrată în UE și acest lucru este deja clar pentru toată lumea”, a spus ferm prim-ministrul macedonean Dimitar Kovachevski într-un interviu pentru agenția de stat MIA, preluată de Mediapool.

"Republica Macedonia de Nord și Bulgaria trebuie să se bazeze pe comunicare la nivel instituțional și pe păstrarea demnității instituțiilor și a cetățenilor. Dacă vom lucra în această direcție, pe teme și proiecte care unesc cetățenii, atunci cred că relațiile dintre cele două țări vor să fie la un nivel demn de două țări vecine, membre ale NATO și viitori parteneri în UE", crede Kovachevski.

Nu este prima dată când guvernanții de la Skopje spun că e în interesul unor terțe state ca regiunea să nu se îndrepte spre Uniunea Europeană. Potrivit acestora, există "grupuri și partide populiste care sunt, evident, finanțate de Rusia".

Anul trecut, premierul bulgar de atunci Kiril Petkov a anunțat că agenți ruși lucrează împotriva înțelegerii dintre Sofia și Skopje.

Kovachevski a mai comentat că nu se mai pune problema dacă, ci când Balcanii de Vest vor deveni parte a UE.

"Albania, Macedonia de Nord, Slovenia, Croația, precum și Muntenegru, sunt deja state membre NATO. Muntenegru, Albania, Macedonia de Nord, Serbia au început negocierile cu UE. Este vorba de un mediu diferit de cel din anii '90. Regiunea este percepută ca stabilă, iar Macedonia de Nord ca o țară care este un factor de stabilitate în regiune. De ce? Voi sublinia încă o dată, noi suntem o țară membră NATO, o țară care a început negocierile cu UE și o țară care prezidează OSCE, dar și o țară care este deja participantă la Procesul Berlin (Berlin Process) și Balcani Deschiși (Open Balkan). În practică, acestea sunt organizații și procese care consolidează și dezvoltă cooperarea regională - libera circulație a persoanelor, capitalului, bunurilor și serviciilor", a spus Kovacevski, citat de BTA.

Potrivit acestuia, în timpul discuției, Macedonia de Nord a fost practic un exemplu de țară „care prin relații de bună vecinătate și prin eforturi diplomatice” a reușit să rezolve problemele majore pe care le avea și acum „avansează privind integrarea europeană”.

În ultimele luni, însă, relațiile dintre cele două țări au atins un nou nivel minim, punctul culminant fiind după bătaia secretarului clubului cultural bulgar "Țarul Boris III", Hristian Pendikov, la Ohrid.

Din această cauză, președintele Rumen Radev a cerut Uniunii Europene să monitorizeze respectarea drepturilor macedonenilor cu conștiință identitară bulgară și a spus că țara se află într-o "stare de veto".

Bulgaria a deschis ușa pentru începerea negocierilor Skopje pentru aderarea la UE, dar cu anumite condiții. Cu toate acestea, cel mai mare partid de opoziție VMRO-DPMNE este categoric împotriva includerii bulgarilor în legea fundamentală a țării, iar în acest moment acest lucru nu se poate întâmpla, deoarece este necesară o majoritate de două treimi.

Pe ordinea de zi este și schimbarea denumirilor cluburilor bulgare din Macedonia de Nord, care, potrivit Skopje, au nume controversate.În ciuda semnalelor de la președintele Radev și de la guvernul interimar numit de el, potrivit guvernanților macedoneni, procesul de integrare europeană a țării decurge fără probleme.

Sursa: RADOR