Primul procuror-șef european, Laura-Codruța Kovesi, crede că banii și flexibilitatea din planurile de reziliență și redresare prezintă ”un risc ridicat” de creștere a delictelor din Europa.

''Odată cu această mare cantitate de bani și flexibilitate există un risc ridicat de creștere a delictelor în Europa, în special în sistemul de sănătate, agricultură, cercetare și în contractele publice'', a declarat Laura-Codruța Kovesi, într-un interviu acordat agenției spaniole EFE, înainte de debutul activității Parchetului European (EPPO), la 1 iunie.

”Sunt foarte mândră să fiu primul procuror-șef european și să inițiez acest nou Parchet European anti-fraudă, cred că începutul EPPO este un moment istoric'', a declarat Laura Codruța Kovesi în interviul acordat prin videoconferință de la Luxemburg, unde se află sediul acestei noi instituții europene, relatează Agerpres.

Conform estimărilor fostei șefe a DNA, corupția, deturnarea de fonduri și frauda în multiplele sale forme provoacă bugetului UE pierderi anuale de circa 500 de milioane de euro. Această hemoragie financiară s-ar putea accentua în contextul pandemiei, ale cărei efecte economice au determinat blocul comunitar să constituie, prin împrumuturi accesate de Comisia Europeană, respectivul fond de redresare din care statele membre pot accesa granturi și credite în baza planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR) aprobate de Comisie.

Kovesi va conduce o mică echipă ce va superviza și fondul european de redresare post-pandemie NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde de euro.

Cinci state membre UE, Polonia, Ungaria, Danemarca, Suedia și Irlanda, nu participă în noul Parchet European din ''decizie politică'', afirmă Kovesi, manifestându-și speranța că în cele din urmă vor fi convinse de Comisia Europeană să se alăture și ele, în timp ce Finlanda și Slovenia încă nu și-au desemnat procurorii la EPPO.

În cazul Finlandei este vorba despre o schimbare legislativă, în cel al Sloveniei aceasta se întâmplă în urma deciziei guvernului condus de premierul conservator Janez Jansa de a anula procesul intern de alegere a celor doi procurori delegați ai Sloveniei.