Parchetul European urmează să respingă șapte din zece candidați ai Bulgariei la funcția de procuror delegat european, a declarat pentru EURACTIV Bulgaria o sursă din cadrul EPPO.

Parchetul European, condus de Laura-Codruța Kovesi, a notificat Ministerul bulgar al justiției că are obiecții în legătură cu șapte dintre cei zece candidați pe care autoritățile bulgare i-au propus la 18 februarie.

”Nu este un semn bun. Când cerem informații suplimentare, nu e din cauză că cineva nu și-a completat CV-urile suficient de bine sau nu înțelegem scrisoarea de intenție. Acesta este un semn clar că nu suntem mulțumiți de candidaturile propuse", a declarat o sursă din cadrul EPPO pentru EURACTIV Bulgaria.

Cei șapte candidați respinși sunt investigatori, procurori regionali și un judecător.

Sursa EURACTIV Bulgaria a explicat că EPPO are reguli împotriva numirii anchetatorilor, care, spre deosebire de procurori, nu pledează în fața judecătorilor, și împotriva procurorilor fără experiență în dosare importante.

”Nu credem că anchetatorii bulgari sunt potriviți pentru EPPO. Respectăm munca lor, recunoaștem că, potrivit legislației bulgare, fac parte din sistemul judiciar, dar nu credem că astfel de persoane au calificările necesare pentru Parchetul European”, a spus sursa citată.

”Este vorba de oameni care au fost judecători în cauze civile și comerciale, fără experiență în dreptul penal. Să fim serioși! Nu au efectuat niciodată o anchetă penală. Și nu au investigat niciodată infracțiuni cu fonduri UE și nu au experiență de urmărire penală”, a subliniat sursa EPPO.

De asemenea, sursa citată a declarat pentru EURACTIV că autoritățile bulgare au solicitat o discuție pe această temă. 

”Vom organiza această întâlnire cât mai curând posibil. Dar mă aștept ca autoritățile bulgare să încerca să ne convingă că acești candidați sunt potriviți. Cu toate acestea, nu dorim să intrăm într-o discuție cu privire la modul de interpretare a regulamentului. Scrisoarea procurorului european precizează clar că Bulgaria trebuie să desemneze persoane cu experiență relevantă care îndeplinesc toate cerințele referitoare la  independență și integritate morală”, a mai explicat sursa.

Aceasta a recunoscut că acest lucru înseamnă că Parchetul European așteaptă șapte candidați noi din Bulgaria.