Premierul Kosovo, Albin Kurti, a declarat că formarea Uniunii Comunităților Sârbești (ZSO) din Kosovo nu este posibilă deoarece este anticonstituțională și că Serbia trebuie să plătească despăgubiri după războiul din 1999.

Kurti a declarat că statul Kosovo este multietnic, "deși la proclamarea independenței 93% din populație era albaneză", relatează Politika.

"Formarea ZSO în Kosovo nu este posibilă deoarece este în contradicție cu Constituția. Când ne-am proclamat independența, deși 93% din populație era de etnie albaneză, ne-am declarat stat multietnic. Acum nu poate fi formată o uniune uninațională pentru că avem deja Asociația municipalităților kosovare. Eu, în calitate de cetățean al Kosovo, de actor politic și de premier al Kosovo m-am angajat și m-am declarat apărător al tuturor drepturilor minorităților, fără nicio diferență", a declarat Kurti.

El a adăugat că "nu poate Kosovo să despăgubească Serbia pentru că a pierdut războiul din 1999, ci Serbia trebuie să recompenseze pagubele pe care le-a cauzat oamenilor și proprietăților lor".

"Și la sfârșit, dar nu mai puțin important, numărul albanezilor din Serbia este mai mare decât numărul sârbilor din Kosovo", a declarat Kurti.

Sursa: RADOR