Cancelarul austriac Sebastian Kurz apreciază că o relocare a refugiaților din UE nu va funcționa. Declarațiile sale vin înainte de un nou pact privind migrația, pe care Comisia Europeană urmează să-l prezinte miercuri.

Într-un interviu acordat France Presse, Sebastian Kurz a declarat că planul UE privind distribuția refugiaților în statele membre ”a eșuat”, scrie Welt Online. ”Atâtea state au respins (distribuția refugiaților). Nu va funcționa", a declarat marți politicianul conservator, referindu-se la noile propuneri ale Comisiei Europene privind reformarea sistemului de azil din Uniune. 

Sebastian Kurz a avertizat Comisia să nu încerce să oblige statele membre să primească solicitanți de azil. 

El a cerut o mai bună protejare a granițelor externe ale Uniunii Europene, precum și măsuri mai eficiente împotriva călăuzelor și ”mai mult ajutor comun” țărilor de unde vin solicitanții de azil. 

Comisia Europeană nu va mai impune cote obligatorii, dar va cere statelor membre o solidaritate crescută, potrivit unor surse EURACTIV.com.

Kurz respinge însă acest concept: ”Europa ar fi trebuit să învețe din (lecțiile) anului 2015. Ar trebui să luptăm împreună împotriva migrației ilegale”. 

Cancelarul austriac apreciază că țara sa și-a făcut datoria în privința refugiaților, precizând că a primit 200.000 de solicitanți de azil în ultimii cinci ani, fiind depășită doar Suedia și Germania. 

Potrivit surselor EURACTIV.com, pactul îndelung negociat este un nou act normativ care încearcă să găsească un echilibru între țările membre din sud și cele din estul Europei, ale căror opinii cu privire la migrație diferă considerabil.