Ambasadorul SUA la Belgrad, Christopher Hill, a declarat că la întâlnirea de la Bruxelles, Belgradul a fost pregătit pentru negocieri, însă Pristina nu a fost pregătită pentru un acord concret.

Ambasadorul SUA la Belgrad, Christopher Hill, a declarat că la întâlnirea de la Bruxelles, Belgradul a fost pregătit pentru negocieri, însă Pristina nu a fost pregătită pentru un acord concret.

"Consider că partea sârbă a încercat să fie flexibilă, să găsească o soluție, iar discuția cu președintele Aleksandar Vucici mi-a confirmat acest lucru", a declarat Hill pentru postul de televiziune N1, când a fost întrebat cum comentează întâlnirea cu președintele Serbiei, cu care a discutat despre situația din Kosovo.

Hill a adăugat că este "evident" că rezultatele negocierilor de la Bruxelles au produs dezamăgire, dar și-a exprimat speranța că procesul va continua, fapt demonstrat și de anunțata vizită în regiune a emisarului special al Uniunii Europene pentru dialogul Belgrad-Pristina, Miroslav Lajčak, și a emisarului SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, relatează publicația sârbă RTS.

Întrebat ce "nu a mers bine" la ultima întâlnire dintre Vucici și premierul Kosovo, Albin Kurti, diplomatul american a spus că "partea sârbă a fost la locul ei, a știut despre ce trebuie să vorbească și a știut ce este important".

"Din păcate, consider că cealaltă parte nu a fost pregătită pentru o discuție concretă", a declarat Hill, adăugând că pentru rezolvarea problemelor trebuie să se discute lucruri concrete, iar aceste lucruri trebuie puse într-un context larg, iar acest larg context este problema înființării Uniunii Comunităților Sârbești (ZSO) din Kosovo și modul în care va funcționa ZSO în viitor.

"Pentru mine această problemă este esențială. ZSO în Kosovo trebuie să se simtă ca acasă și să fie în siguranță. Trebuie să se depună eforturi pentru a se negocia", a declarat Hill, exprimându-și speranța că va începe rezolvarea problemelor importante pentru viitorul Kosovo și pentru comunitatea etnicilor sârbi din Kosovo.

Amintind că în 1998 a participat la negocierile de la Rambouillet, Hill a spus că este "pur și simplu incredibil" că și după 23 de ani când s-a întors în regiune s-a întâlnit cu aceleași probleme. Întrebat dacă sârbii vor trăi mai bine dacă vor avea ZSO, Hill a răspuns că este ferm convins că în viitor comunității sârbe din Kosovo trebuie să i se asigure un mecanism, similar celor care există deja în Europa.

"Consider că trebuie gândit un aranjament pentru comunitatea sârbă, ceva care să fie acceptabil pentru toți", a declarat Hill. Întrebat cum comentează vizita la Moscova a ministrului sârb de interne, Aleksandar Vulin, ambasadorul SUA la Belgrad a declarat că este de neînțeles, că provoacă confuzie. "Eu nu înțeleg ce a încercat să obțină acolo. Sincer, poate nici el nu înțelege", a răspuns Hill.

Serbia trebuie să-și armonizeze politica externă cu cea europeană, declară raportorul Parlamentului European pentru Serbia

Raportorul Parlamentului European pentru Serbia, Vladimir Bilčik, a declarat că apropierea Serbiei de aderarea efectivă la Uniunea Europeană este determinată de armonizarea deplină a politicii externe, de securitate și de apărare cu politica UE, ceea ce presupune și impunerea de sancțiuni Rusiei și normalizarea "relațiilor Serbiei cu Kosovo".

Aceasta a fost reacția lui Bilčik la vizita la Moscova a ministrului sârb de interne, Aleksandar Vulin. Fără a menționa explicit numele lui Vulin, raportorul pentru Serbia a afirmat că atunci când un "membru al Guvernului Serbiei trimite în timpul unei vizite oficiale la Moscova mesaje împotriva UE, toți din Europa observă acest lucru".

"Orice progres pe calea europeană trebuie să se bazeze doar pe un angajament real și consecvent față de principiile, valorile și politicile UE”, a transmis Bilčik, adăugând că dinamica aderării Serbiei la UE depinde de "armonizarea deplină cu politica externă, de securitate și de apărare a UE, inclusiv impunerea de sancțiuni Rusiei și de normalizarea relațiilor Serbiei cu Kosovo".

Bilčik a postat pe Twitter că acesta este mesajul pe care Parlamentul European îl transmite mereu și este inclus și în raportul anual privind progresele Serbiei în procesul de integrare europeană.

Vulin a efectuat o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și alți înalți demnitari ruși.

Comandantul KFOR face apel "la toate părțile să se abțină de la acțiuni unilaterale"

Comandantul KFOR, general de brigadă Ferenc Kajári, a făcut apel "la toate părțile să se abțină de la acțiuni unilaterale", avertizând că în cazul unor neliniști în nordul Kosovo misiunea va interveni în conformitate cu mandatul său și nu va permite ridicarea de baricade, relatează publicația sârbă B92.

"Dacă se ridică baricade care fac imposibilă libera circulație și dacă nu se ajunge la un acord atunci KFOR va trebui să intervină pentru a permite libera circulație", a declarat Kajári, adăugând că după recentele tensiuni situația de securitate din nordul Kosovo s-a îmbunătățit. Kajári și-a exprimat așteptarea ca negocierile în curs să se finalizeze cu un acord. Kajári a recunoscut că misiunea KFOR și-a consolidat prezența în nordul Kosovo și a confirmat că s-au instituit controale tehnice și puncte de observare, că există mai multe patrule "în întreaga regiune".

"Aceste măsuri au fost luate pentru a fi pregătiți pentru orice incident. Dacă vor fi tensiuni vom acționa în conformitate cu mandatul conferit de Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU", a declarat Kajári, menționând că misiunea KFOR are două "sarcini principale". "Să asigure ordinea și climatul de securitate și să asigure libera circulație pentru toți cetățenii", a precizat Kajári, adăugând că trebuie să se negocieze pentru a se ajunge la un acord politic. 

Sursa: RADOR