Ministrul de externe Bogdan Aurescu a susținut luni, la Consiliul Afaceri Externe de la Luxemburg, continuarea izolării Rusiei la nivel internațional și a menționat că România susține extinderea regimului de sancțiuni.

Miniștrii de externe europeni au avut un schimb de opinii privind agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cu participarea prin video-conferință a ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba, și implementarea Planului de Acțiune al UE privind consecințele geopolitice ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra statelor terțe, informează MAE.

De asemenea, oficialii europeni au abordat evoluțiile privind sprijinul UE pentru Republica Moldova și au adoptat decizii importante în acest scop, inclusiv la propunerea României și obținute cu efortul susținut al diplomației române.

Totodată, miniștrii de externe europeni au discutat despre situația din Iran, Sudan și poziționările Chinei privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În marja CAE, miniștrii de externe europeni au avut și un schimb de opinii cu ministrul de externe georgian Ilia Darchiashvili, care a informat în legătură cu evoluțiile politice de la Tbilisi și din regiune.

În ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul de externe Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea continuării sprijinului UE pentru Ucraina, atât timp cât va fi necesar.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a informat asupra reuniunilor pe care le-a găzduit, la București, la 13 aprilie. 

De asemenea, a prezentat rezultatele celei de a doua reuniuni trilaterale România-Ucraina-Republica Moldova, format creat anul trecut la inițiativa ministrului Aurescu, găzduită de ministrul român de externe, cu participarea miniștrilor de externe, respectiv ai apărării din cele trei state.

Șeful diplomației române a susținut continuarea izolării Rusiei la nivel internațional și a menționat că România susține extinderea regimului de sancțiuni și a reiterat sprijinul ferm și multidimensional al României pentru Ucraina.

Totodată, el a reiterat propunerea avansată la CAE din martie, privind includerea unei noi discuții, cât mai curând posibil, privind implicarea sporită a UE în rezolvarea conflictelor înghețate în Vecinătatea Estică.

În acest cadru, el a condamnat referirile ambasadorului chinez la Paris care au pus sub semnul întrebării suveranitatea statelor care și-au dobândit sau redobândit independența după disoluția URSS, acestea fiind contrare Cartei ONU și dreptului internațional.

Și Ministerul afacerilor externe și integrării europene din Republica Moldova a reacționat după declarațiile diplomatului chinez, apreciind drept absolut inacceptabilă contestarea suveranității fostelor republici componente ale Uniunii Sovietice.

"Suntem mirați să auzim aceste declarații ale ambasadorului chinez în Franța care a pus sub semnul întrebării suveranitatea țărilor care și-au declarat independența în 1991. Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice, Republica Moldova și Republica Populară Chineză și-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc și sprijinului pentru suveranitatea și integritatea teritorială", potrivit unui comunicat al Ministerului de externe de la Chișinău.

Letonia, Lituania și Estonia i-au convocat luni pe ambasadorii Chinei în capitalele lor în contextul acestei declarații. 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de externe chinez Mao Ning, a declarat că Beijingul  respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor, precum și scopurile și principiile Cartei ONU, relatează Reuters.