Popularii simt că scandalul legat de campania din 2019 riscă să afecteze imaginea partidului. În Germania, nemulțumirile față de leadership-ul lui Manfred Weber sunt mai vechi.

Contracte în valoare de cel puțin 300.000 de euro între Partidul Popular European (PPE) și o companie despre care se presupune că are legătură cu Mario Voigt, managerul de campanie digitală al formațiunii în timpul campaniei pentru europarlamentarele din 2019, sunt pe radarul autorităților germane, potrivit informațiilor EURACTIV.

Deși mai multe surse PPE au confirmat că șeful formațiunii Manfred Weber nu a fost implicat "administrativ" și politic, pagubele sunt mari.

Poliția belgiană și cea germană au efectuat marți o percheziție la sediul PPE din Bruxelles în cadrul unei anchete în curs privind presupuse fapte de corupție în timpul campaniei din 2019.

În centrul atenției este parlamentarul creștin-democrat (CDU) Mario Voigt, managerul campaniei digitale a liderului PPE, Manfred Weber, în timpul campaniei din 2019.

Potrivit presei germane, anchetele se concentrează pe atribuirea de contracte unei companii  din Turingia, Germania.

Mario Voigt și-a susținut în mod constant nevinovăția.

Miercuri a avut loc un interogatoriu cu doi anchetatori germani și un belgian. Din informațiile EURACTIV, Urmează noi runde de discuții cu angajații PPE, a fost informat EURACTIV.

În timpul percheziției, poliția a verificat computerele și a făcut fotografii cu facturile și documentele scrise de mână.

O sursă care a asistat la percheziție a declarat pentru EURACTIV că contractele – prin diferite licitații – semnate între PPE și compania despre care se presupune că are legătură cu Voigt valorează "cel puțin 300.000 de euro".

Solicitată să confirme această sumă, o sursă PPE a spus că suma este mai mică de 200.000 de euro.

EURACTIV a aflat că autoritățile germane, care conduc ancheta, vor să afle dacă Voigt a avut vreo înțelegere "dubioasă" cu compania care a externalizat acele contracte și aceste contracte cu PPE erau legale sau nu.

Weber "nu este implicat"

Mai multe surse PPE au precizat că înainte de campania din 2019, Manfred Weber nu a avut relații personale cu Voigt și că Udo Zolleis, actualul șef al unității de strategie a PPE și mâna dreaptă a lui Weber, i-a sugerat să lucreze cu el.

Potrivit informațiilor EURACTIV, Dara Murphy, directoarea de campanie de atunci, semna în principal contractele de outsourcing "până la o anumită sumă".

Dar unda verde era dată de Mario Voigt.

"Weber nu a fost implicat administrativ, dar nu poate evita responsabilitatea politică […] s-au produs pagube, întregul partid suferă", a spus o sursă care a participat atât la campania lui Jean-Claude Juncker în 2014, cât și la a lui Manfred Weber în 2019.

Aceeași sursă a mers mai departe, explicând că după campanie, multe contracte ale angajaților au fost reziliate "peste noapte", iar de atunci "externalizarea a înflorit".

Primul impact politic

Primul semn de criză în PPE în urma percheziției a fost anularea reuniunii grupului programată pentru săptămâna viitoare la Varșovia.

EURACTIV a aflat că delegația poloneză a PPE și-a exprimat îngrijorarea majoră cu privire la evoluțiile și daunele politice aduse familiei de centru-dreapta după percheziție.

Platforma Civică (PO), de centru-dreapta, ar fi cerut liderilor PPE să anuleze reuniunea, în urma unor critici dure din presa pro-guvernamentală de la Varșovia, care a încercat să facă o legătură între formațiunea de opoziție și scandalul din PPE, înaintea alegerilor generale din toamnă.

Partidul de guvernământ PiS e parte a Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), condus de premiera italiană Giorgia Meloni (Frații Italiei).

Liderul PO, Donald Tusk, și-a anulat deja miercuri participarea, deoarece "după percheziție, mass-media apropiată de PiS a încercat să-l introducă pe Donald Tusk în scandal", ceea ce a făcut ca acesta să dorească chiar să o anuleze pentru "a evita daunele politice de care e afectat în prezent liderul său, Manfred Weber", a spus o sursă PPE.

O a doua sursă a declarat pentru EURACTIV că Weber a vrut inițial să mențină reuniunea, dar de atunci și-a schimbat tonul.

Nemulțumirile partidelor din Germania

EURACTIV a relatat în ianuarie că partidele germane de centru-dreapta (CDU, CSU) și-au exprimat frustrarea față de Weber după ce acesta din urmă, fără o consultare prealabilă, a decis să construiască punți cu Meloni.

La începutul lunii februarie, la o întâlnire la München, liderul CSU, Markus Söder, a spus că a avut un schimb "lung" de replici cu Weber pe această temă.

"Că statele trebuie să discute între ele este un lucru. Dar legăturile formale nu au sens din punctul meu de vedere și din punctul nostru de vedere comun”, a spus Söder într-o declarație, după care nu s-a mai discutat despre parteneriatul cu Meloni.

La rândul său, CDU pare deranjată de poziția lui Weber față de președinta CE, Ursula von der Leyen.

O sursă CDU a declarat pentru EURACTIV că atitudinea "pasiv-agresivă" a lui Weber față de ea nu este văzută într-o lumină pozitivă la Berlin.

"Conform actualului acord de coaliție, Verzii vor avea dreptul să numească următorul comisar european din partea Germaniei […] atâta timp cât președintele Comisiei nu este din Germania", a spus sursa CDU, adăugând că situația reprezintă un test pentru un al doilea mandat al Ursulei von der Leyen.

Sursa CDU și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la lipsa unei strategii a PPE orientată spre politici sub conducerea lui Weber.

"Nu mai există grupuri de lucru, ci doar adunări politice […] PPE, ca forță politică majoră, ar trebui să se concentreze în primul rând pe politici și apoi pe politică", a menționat sursa CDU.