Lagarde avertizează că tensiunile geopolitice slăbesc comerțul mondial
Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a avertizat luni că tensiunile geopolitice „slăbesc comerțul mondial”, notează Infobae.
În deschiderea celei de-a noua conferințe a țărilor din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, care cuprinde 21 de economii, Lagarde a spus că protecționismul este în creștere pe măsură ce țările își reconfigurează lanțurile de aprovizionare pentru a se alinia la noile obiective strategice.
„În ultimul deceniu numărul restricțiilor comerciale a crescut de zece ori”, a spus președinta BCE.
„De la criza financiară globală, creșterea comerțului ca proporție din produsul intern brut (PIB) a stagnat”, a adăugat Lagarde.
Dar, în două treimi din economiile țărilor din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, comerțul ca proporție din PIB a fost anul trecut mai mare decât media Zonei euro.
Comerțul a scăzut și în SUA de la pandemie, dar în Zona euro a atins vârful în 2022.
Lagarde a subliniat că Uniunea Europeană și-a redus importurile de gaze naturale din Rusia, de la 36% în februarie 2022, când țara a invadat Ucraina, la 13% nouă luni mai târziu, prin reducerea consumului de gaze și diversificarea importurilor către gazele lichefiate.
Economiile țărilor din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est au făcut, de asemenea, progrese bune în înlocuirea importurilor de energie din Rusia și creșterea nivelului lor de stocare a gazelor.
Lagarde a reamintit că UE a oferit Ucrainei asistență economică în valoare de 38,3 miliarde de euro și sprijin militar în valoare de peste 21 de miliarde de euro.
De asemenea, planurile de extindere a UE au luat amploare ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina.
Anul trecut, UE a garantat Ucrainei, Moldovei și Bosniei-Herțegovina statutul lor de candidat și a deschis negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, fiind în același timp pregătită să acorde Georgiei statutul de candidat, cu condiția ca aceasta să implementeze reforme.
Regiunea Europei Centrale, de Est și de Sud-Est este definită aici ca incluzând Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Serbia , Slovacia, Slovenia, Turcia și Ucraina.
Sursa: RADOR
Comentarii