Procurorul european Laura Kövesi a devenit unul dintre subiectele fierbinți din campania electorală din Croația din cauza celei mai recente dispute dintre Parchetul European (EPPO) și guvernul lui Andrej Plenkovići.

În trecut au mai fost neînțelegeri între EPPO și Zagreb. Acum, punctul central al disputei este „Facultatea de Geodezie”.

Potrivit publicației croate Telegram.hr, ministrul Culturii Nina Obuljen Koržinek a plătit aproximativ 2,5 milioane de euro Facultății de Geodezie din Zagreb pentru imagini 3D ale clădirilor după cutremurele care au lovit în mod repetat Zagrebul și Croația Centrală în 2020, fără o licitație publică. Suma este mult prea mare, conform Telegram.

La sfârșitul anului trecut, EPPO a pus sub acuzare 29 de persoane și o companie pentru suspiciunea de fraudare a fondurilor europene. Anchetatorii au făcut percheziții la Ministerul Culturii la sfârșitul lunii ianuarie.

Guvernul susține însă că banii pentru înregistrarea clădirilor au fost plătiți din fonduri croate, nu europene, astfel că EPPO nu are competențe în acest dosar. Același lucru a fost repetat luni de Obuljen Koržinek și Plenkovici.

„Aici s-a stabilit de necontestat că nici măcar un cent din bugetul comun al UE nu a fost cheltuit sau plătit pentru proiectul de imagistică 3D. Acest lucru ne spune că sunt bani de la bugetul croat, ceea ce înseamnă că Uskok (Oficiul Croat pentru Combaterea Corupției și Crimei Organizate) este responsabil pentru acest lucru”, a spus luni Plenkovici.

Obuljen Koržinek a subliniat că este în interesul guvernului să investigheze „dacă cineva a folosit sau a intenționat să utilizeze în mod abuziv fondurile alocate pentru reconstrucție și măsuri de urgență”.

Dar EPPO nu crede așa. În mai multe rânduri în ultimele luni, procurorii europeni au spus că biroul european este responsabil de cazul "Facultății de Geodezie” și că nu intenționează să renunțe la el.

În weekend, Kövesi a făcut un pas mai departe. Procurorul-șef european a declarat duminică televiziunii N1 că acesta a fost un caz pentru EPPO și, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist despre afirmația lui Plenkovici că EPPO nu este competent în acest caz, ea a apreciat că este un caz clasic de „ridicare a unei perdele de fum”. .

„Dacă trebuie să comentez, m-aș referi la experiența mea anterioară în România. Am văzut deja o astfel de mișcare. Este un exemplu de manual al politicienilor care creează o perdea de fum în fața cetățenilor. „Dragi cetățeni, nu contează dacă a existat o fraudă, întrebarea este cine este la conducere”, a spus Kövesi pentru N1.

Plenkovici și Obuljen Koržinek au respins afirmațiile conform cărora guvernul „ ridică perdele de fum”.

Opoziția, pe de altă parte, a apreciat luni că Plenkovici se teme de arestarea lui Obuljen Koržinek și de aceea dorește ca alegerile să aibă loc acum.

Asta arată că problema activităților EPPO în Croația și relația cu Kövesi va fi pe ordinea de zi în campania electorală. Croația va avea trei runde electorale anul acesta – parlamentare, europarlamentare UE și prezidențiale.

„Acesta este un conflict complet inutil pe care Plenkovici nu-l poate câștiga. Kövesi nu va ceda”, a declarat pentru Euractiv politologul și sociologul Anđelko Milardovici.

Pe de altă parte, o sursă a declarat în urmă cu câteva zile pentru Euractiv că nu ar fi surprinsă dacă Plenkovici alimentează conflictul cu Kövesi, deoarece acesta îi întărește poziția în cadrul HDZ și în rândul alegătorilor săi în apropierea alegerilor.