Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat joi că se opune adoptării unor măsuri de retorsiune la restricțiile impuse de Uniunea Europeană în ceea ce privește emiterea de vize pentru cetățenii ruși.

''Nu trebuie să răspundem la prostii cu prostii'', a afirmat șeful diplomației ruse într-o intervenție în cadrul Institutului de Relații Internaționale din Moscova, cu prilejul începerii anului academic, transmite EFE, preluată de Agerpres.

Lavrov a amintit că Rusia nu are nevoie să se izoleze și nici ''să-i pedepsească în mod colectiv pe cetățenii țărilor europene''.

În același timp, Lavrov a atras atenția că funcționează principiul reciprocității și a subliniat că acesta ''trebuie să se aplice împotriva celor care inspiră, organizează și pun în aplicare aceste sancțiuni antiruse''.

La rândul său, într-un comentariu oficial, Ministerul de externe al Rusiei a considerat decizia UE ''o altă confirmare a ostilității în creștere a UE la adresa Rusiei''.

''Nu vom fi ca Uniunea Europeană în privința politicii nerezonabile de 'a arde punți' între persoane, dar în același timp ne rezervăm dreptul de a lua contramăsuri pentru a proteja interesele cetățenilor noștri și pentru a garanta securitatea noastră națională'', a precizat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Reuniți marți și miercuri la Praga, în cadrul unei reuniuni informale, miniștrii de externe ai UE au decis suspendarea completă a acordului cu Rusia pentru a facilita eliberarea vizelor.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat ieri că decizia ” va reduce în mod semnificativ” numărul de vize noi acordate cetățenilor ruși.

O interdicție generală a vizelor, așa cum au cerut Ucraina și mai multe țări din Europa de Est, nu a fost posibilă, mai multe țări, printre care Germania, Franța și Ungaria opunându-se.

Înainte de reuniunea informală din capitală cehă, Kremlinul precizase că Rusia va lua măsuri de retorsiune dacă Uniunea Europeană decide să suspende vizele pentru ruși ca răspuns la ofensiva Moscovei în Ucraina.

UE va suspenda acordul de facilitare a vizelor cu Rusia

Mai mult pe EurActiv »