Le Monde: Suntem încă foarte departe de economia de război

După 60 de ani de edificare a Uniunii Europene în jurul prosperității economice ca o garanție a păcii, conflictul din Ucraina îi forțează pe europeni să se întoarcă la dezvoltarea domeniului militar, scrie Philippe Escande în Le Monde.
Deși în Europa nu sună alarmele aeriene, la Bruxelles se vorbește despre război și despre consecințele lui economice. Noi, europenii, suntem de acord să creștem producția de muniție și fabricarea de echipamente militare. După șaizeci de ani de construcție în jurul conceptului de prosperitate economică care garantează pacea, conflictul din Ucraina îi împinge pe europeni să reia problema dezvoltării militare.
În iunie 2022, președintele Emmanuel Macron a scos din fișetele istoriei ideea unei economii de război. Cu alte cuvinte, necesitatea ca statul să mobilizeze resurse economice în serviciul efortului militar. Cu consecințele pe care le-au experimentat părinții și bunicii noștri: revenirea la autarhie, prăbușirea consumului privat, controlul statului asupra politicii monetare și, bineînțeles, a celei industriale.
Desigur, suntem încă departe de asta. Într-o notă pentru Fundația Jean-Jaurès, economistul Renaud Bellais, co-director al Observatorului de Apărare, reamintește invocând câteva câteva cifre că, în prezent, Franța cheltuiește 2% din produsul său intern brut pentru întreținerea și echiparea armatelor sale. Acesta este procentul recomandat de NATO și pe care alți parteneri, precum Germania, se străduiesc să îl atingă. Prin comparație, atunci când Statele Unite au intrat în război, în 1942, cheltuielile militare au ajuns la 37% din PIB și 90% din cheltuielile statului federal. Producția de nave, avioane sau muniții a crescut treptat până la aproape de douăzeci de ori.
Dar criza actuală, potrivit lui Renaud Bellais, reamintește că, de douăzeci de ani, în Europa au fost înjumătățite cheltuielile militare și efectivele armatelor, iar producția de muniție de patru ori. Această perioadă, marcată de lamentările obișnuite ale șefilor de stat major în privința finanțării, se apropie de sfârșit. Se va relansa industria militară de pe Bătrânul Continent și nu doar pentru a furniza arme Kievului, ci și pentru a se adapta cu mare viteză la noua situație.
Nivelul actual al echipamentului și efectivele armatei franceze nu i-ar permite acesteia să reziste mai mult de câteva săptămâni la un conflict la fel de intens precum cel care se desfășoară în Ucraina. După cum spun experții militari, în fața tensiunilor geopolitice aflate în creștere, sistemului nostru îi lipsește profunzimea pentru a fi credibil.
Pentru producătorii din industria militară a Franței, al treilea cel mai mare exportator mondial din domeniu după Statele Unite și Rusia, această nouă situație promite o renaștere spectaculoasă, care va necesita multe investiții și resurse umane.
Pentru restul economiei, acest lucru prefigurează mai degrabă arbitraje bugetare complicate într-un moment în care prioritățile (mediu, sănătate, educație etc.) nu lipsesc.
Sursa: RADOR
Comentarii