Marine Le Pen și grupul Identitate și Democrație (ID) s-au opus ideii de a-i primi înapoi pe eurodeputații AfD, după ce extremiștii germani au fost excluși în urma mai multe scandaluri, potrivit unor surse Euractiv.

Le Pen (Rassemblement National), liderul extremiștilor olandezi Gert Wilders (PVV), șeful extremiștilor de dreapta portughezi André Ventura (Chega) și italianul Matteo Salvini (Lega), printre alții, s-au întâlnit miercuri la Bruxelles pentru a evalua rezultatele alegerilor și pentru a trasa următorii pași pentru ID.

Discuțiile au avut ca scop ”să pună bazele unei alianțe ample de centru-dreapta fără socialiști și eco-extremiști”, a declarat Salvini în prealabil, referindu-se la tatonările din ultimele luni pentru formarea unei alianțe cu Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR).

Înainte de întâlnire, André Ventura, liderul Chega din Portugalia, a declarat: ”Unul dintre subiectele importante este posibilitatea de a avea un mare bloc de dreapta”.

Cu toate acestea, pe lângă începerea discuțiilor pentru a forma o alianță mai strânsă cu grupul de extremă dreapta Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), unul dintre punctele cheie de pe ordinea de zi a fost dacă să readucă AfD înapoi în partid.

După o ceartă între extrema dreaptă germană AfD și Le Pen, care a avut loc la începutul acestui an, grupul ID a expulzat delegația germană cu două săptămâni înainte de alegerile europene de duminică.

Membrii ID, în frunte cu francezii, se temeau că mai multe scandaluri care îl implică pe liderul AfD în Parlamentul European, Maximilian Krah, i-ar putea costa voturi valoroase.

Sperând că vor fi reacceptați în ID, nou-aleșii parlamentari AfD au decis luni să-l excludă pe Krah. FPÖ din Austria, un aliat apropiat al AfD,, a început și el demersuri pentru a se asigura că Le Pen va permite AfD să se alăture din nou grupului.

Dar, în ciuda eforturilor, liderii ID au decis miercuri să nu reprimească AfD în grup, după cum au confirmat mai multe surse pentru Euractiv.

Pentru Krah, acest lucru nu a fost o surpriză. ”Cred că modul de renegociere cu ID-ul este greșit. Doamna Le Pen, evident, are o viziune similară”, a spus el pentru Euractiv.

O sursă din AfD a declarat: ”Francezii domină ID-ul și nimeni nu îndrăznește să rupă această dominație pentru că toată lumea este vrăjită de perspectiva de a câștiga alegerile prezidențiale”.

După ce formațiunea sa a avut un rezultat dezastruos la alegerile europene, președintele francez Emmanuel Macron a dizolvat Adunarea Națională și a anunțat alegeri anticipate în  doar trei săptămâni.

Principalul său adversar, Rassemblement National a lui Marine Le Pen, a câștigat alegerile europene cu 31,37% din voturi și se estimează că va fi unul dintre marii câștigători ai alegerilor anticipate.