Ambasadorul SUA la Belgrad, Christopher Hill, a declarat că legăturile Serbiei cu Rusia slăbesc din zi în zi și în același timp se observă o creștere a interesului pentru colaborarea cu Uniunea Europeană și SUA.

Hill a declarat pentru televiziunea regională TVN1 că Serbia trebuie să se alăture sancțiunilor impuse Rusiei, menționând că nu sunt adevărate afirmațiile potrivit cărora Belgradul nu a făcut nimic, având în vedere că la ONU a condamnat agresiunea Rusiei în Ucraina.

Întrebat dacă poziția Belgradului în negocierile cu Pristina este mai slabă pentru că nu a impus sancțiuni Rusiei, Hill a răspuns că este vorba de probleme diferite și a subliniat că o "abordare constructivă" a Belgradului în planul pentru normalizarea relațiilor cu Pristina va influența viteza cu care Serbia se va apropia de Occident.

"Serbia deja s-a hotărât să se orienteze spre Occident, dar mulți sârbi sunt frustrați că procesul de aderare la UE durează atât de mult. Am speranța că procesul va fi accelerat", a declarat Hill. Întrebat de ce planul european pentru normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Priștina este secret, Hill a răspuns că "nu l-ar numi secret, dar este ceva care se încadrează în canale diplomatice tradiționale". "Dacă încerci să faci diplomație prin mass-media, vor apărea multe neînțelegeri", a explicat Hill.

La întrebarea dacă președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, ar "trece linia" dacă la ședința specială a Parlamentului Serbiei ar prezenta planul european, Hill a răspuns că "este o întrebare ipotetică", dar o "mare dezbatere în Parlament este necesară".

"Consider că este potrivit ca planul să fie discutat în Parlament, dar alții trebuie să decidă dacă trebuie prezentat, sau nu", a declarat Hill, care nu a răspuns direct la întrebarea dacă Occidentul colaborează mai mult cu Vučić sau cu premierul Kosovo, Albin Kurti, dar a spus că Uniunea Comunităților Sârbești din Kosovo trebuie formată, deoarece este o obligație care se referă la implementarea acordului de la Bruxelles.

Întrebat dacă poate confirma că SUA sunt îngrijorate de numirea lui Aleksandar Vulin în funcția de șef al Agenției sârbe de Informații și Securitate (BIA) și vor îngheța colaborarea cu această agenție, Hill a răspuns că nu va vorbi public despre probleme de securitate și contacte diplomatice private.

"Sunt chestiuni pe care SUA le consideră foarte, foarte serioase, iar una dintre ele este colaborarea în domeniul informațiilor, dar mă opresc aici și restul las la latitudinea imaginației dumneavoastră", a încheiat Hillm potrivit Beta.rs. 

Sursa: RADOR