Adina Vălean este unul dintre cei trei comisari europeni care au avut în trecut relații cu industria combustibililor fosili, potrivit unui ONG care a cercetat legăturile membrilor Comisiei care promovează un paact ecologic european.

Trei oficiali de top din Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen - Josep Borrell, Stella Kyriakides și Adina Vălean - au avut legături cu companii implicate îîn afaceri cu combustibili fosiili, potrivit unei analize a organizației internaționale Global Witness, prezentată îîn exclusivitate de EURACTIV.com.

Deși toți au rupt legăturile cu locurile de muncă anterioare înainte de a se alătura Comisiei Europene, activitățile din trecut sau legăturile dintre familia lor și sectorul combustibililor fosili ar fii trebuit cel puțin să dea de gândit înainte de numirea lor într-o Comisie care „se vrea verde”, susține Global Witness.

Contactată de EURACTIV, Comisia Europeană a indicat că în codul său de conduită se stipulează că „nu există conflict de interese în cazul în care un membru este vizat exclusiv în calitatea sa de persoană care face parte din publicul larg sau dintr-o categorie largă a populației”.

„Acest lucru se aplică și membrilor familiei”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei, menționând că, în afară de Adina Vălean, care se ocupă de transport, „niciunul dintre cei trei membri ai Colegiului la care se face referire nu este direct responsabil cu politica energetică și climatică”.

Vălean: Consultanță pentru Patriciu

Adina Vălean, comisarul român pentru transporturi, a fost membru în Consiliul consultativ al Finite Assets Ltd, o companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, potrivit declarației sale de interese. De la aceeași companie Vălean a primit și o plată de 104.325 de euro pentru consultanță pe când era deputat în Parlamentul European, conform unei declarații de interese  depuse la acea dată de soțul ei, fostul șef al PNL Crin Antonescu.    

Când Vălean se afla în Consiliul Consultativ al  Finite Assets, compania pare să fi fost deținută în întregime de Rompetrol Holding SA, o companie deținută de miliardarul Dinu Patriciu. Patriciu a vândul Rompetrol, al doilea grup petrolier din România, către compania kazahă de stat KazMunayGaz.

„Nu există nicio sugestie că legăturile lui Vălean cu Patriciu i-au influențat activitatea din Parlamentul European” sau în alte domenii de politică, spune Global Witness, dar apropierea ei de industrie ridică întrebări mai largi cu privire la prioritățile și compatibilitatea sa pentru un post în Comisie de o asemenea importanță în privința emisiilor de carbon. 

Contactați de EURACTIV, purtătorii de cuvânt ai lui Vălean nu au comentat despre activitatea sa de consultanță în calitate de europarlamentar și au trimis către „protecțiile deosebit de solide” incluse în codul de conduită al Comisiei Europene.

Borrell: Potrivit pentru a conduce diplomația verde a UE? 

Comisarul spaniol Josep Borrell, responsabil cu politica externă, este probabil cel mai direct asociat cu interesele privind exploatarea de hidrocarburi. Din 2009 până în 2016, el a fost membru al Consiliului de administrație al Abengoa, o companie energetică spaniolă implicată în construcția de centrale pe gaze, primind până la 300.000 de euro anual.

Relațiile lui Borrell cu Abengoa i-au provocat probleme în trecut. În 2012, a fost forțat să demisioneze din funcția de președinte al Institutului Universitar European, după ce nu și-a declarat legătura cu firma spaniolă.

Dar legăturile lui cu sectorul energetic nu sunt deloc surprinzătoare. El deține un masterat în domeniul afacerilor cu petrol și a lucrat aproape un deceniu pentru compania petrolieră națională a Spaniei, Cepsa.

Dar Global Witness spune că trecutul său profesional ridică unele probleme cu privire la capacitatea sa de a conduce echipa de diplomați a UE la reuniunea ONU privind schimbările climatice din acest an.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a definit Pactul ecologic european (Green Deal) drept „marca” mandatului de cinci ani al său, spunând că schimbările climatice sunt „o problemă existențială pentru Europa - și pentru lume”.  

În opinia Global Witness, Comisia ar trebui să adere la cele mai înalte standarde etice, mai ales în materie de mediu.   

„Comisia Europeană a spus clar că dorește să fie un lider global în combaterea crizei climatice, dar legăturile sale cu industria combustibililor fosili care au provocat această criză sunt profunde. Pentru a fi la înălțimea așteptărilor în materie de combatere a schimbărilor climatice, Comisia nu trebuie să fie îndatorată companiilor care au pus profitul mai presus de oameni și planetă”, spune Barnaby Pace, senior campaigner la Global Witness.

El punctează că industria combustibililor fosili a reușit să devină atât de puternică tocmai prin exercitarea influenței asupra politicii, iar pactul ecologic ar trebui să întrerupă conducta dintre politică și poluatori.

Kyriakides: Legături de familie cu o companie petrolieră 

Spre deosebire de Borrell, comisarul cipriot Stella Kyriakides, responsabilă de sănătate, nu a avut relații profesionale directe cu firme din industria combustibililor fosili.

Cu toate acestea, declarația sa de interese relevă faptul că soțul ei este membru al conducerii Motor Oil Holdings Ltd și Petroventure Holdings Limited, două companii cipriote care dețin împreună o participație de 40% la Motor Oil Hellas, o companie de rafinare și distrinbuție de produse petroliere din Grecia.

Citiți articolul complet (în limba engleză) pe pagina EURACTIV.com