Eforturile opoziției de a sta în calea adoptării controversatei legi a amnistiei au fost în zadar. PSOE și aliații săi au aprobat cu 177 de voturi legea amnistiei pentru cei implicați în procesul secesionist din Catalonia, potrivit euronews.com.

În ciuda dreptului de veto impus de Partidul Popular în Senat, aritmetica parlamentară a Camerei Inferioare a permis aprobarea definitivă a amnistiei. Acum, mingea trece la magistratură. Judecătorii au responsabilitatea de a aplica această lege celor implicați în procesul care a culminat cu declarația unilaterală de independență din octombrie 2017, printre care fostul președinte regional și lider al Junts, Carles Puigdemont.

Însuși Puigdemont a fost cel care l-a îndemnat pe Pedro Sánchez să formuleze această lege în schimbul sprijinului său la învestitură, după ultimele alegeri generale. Judecătorii sunt acum responsabili pentru punerea în aplicare a textului, odată ce va fi publicat în Monitorul Oficial al Statului.

Din cauza absenței Regelui, legea nu va fi publicată imediat în Monitorul Oficial. Prin urmare, până când nu va fi semnată de monarh, legea nu va intra definitiv în vigoare. În acest weekend, Felipe al VI-lea va participa la înscăunarea președintelui ales al Republicii El Salvador, Nayib Bukele.

Voturile împotrivă au fost 172. Marja este atât de mică încât deputaților socialiști li s-a cerut să își petreacă noaptea la Madrid, pentru a evita eventualele absențe, care ar putea compromite planurile PSOE.

Pedro Sánchez nu a fost prezent la dezbaterea asupra legii, dar a participat la vot dintr-o sală în care se auzeau strigăte: "Sánchez, trădătorul". Această zi legislativă istorică vine după șase luni complicate de negocieri între partidul de guvernământ și partenerii săi.

Legea va grația un total de 370 de acuzați în cadrul procesului. Membrii guvernului susțin că legea este "în favoarea normalizării conviețuirii în Catalonia".

Partidele pro-independență cu care Pedro Sánchez a negociat această lege, Junts și ERC, au sărbătorit aprobarea sa, asigurând că joia aceasta este o "zi istorică". Încă președintele Regiunii Catalonia, Pere Aragonès, a exprimat pe rețelele sale de socializare că astăzi "democrația învinge".

Partidul Popular a spus, în schimb, că este "o concesie pentru susținătorii independenței, pentru ca Sánchez să rămână la Palatul Moncloa" și a definit regulamentul drept "dezgustător".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA