UPDATELegea privind refacerea naturii, respinsă în Comisia ENVI a Parlamentului European

Nu a existat marți o majoritate în rândul eurodeputaților din Comisia de mediu (ENVI) pentru propunerea de regulament a Comisiei privind refacerea naturii.
UPDATE
După vot, raportorul spaniol César Luena (S&D) a declarat într-o conferință de presă că există "divergențe" în cadrul PPE privind această lege, iar Ursula von der Leyen ar trebui să ia o poziție până la plenara din iulie.
El a acuzat PPE de o apropiere de extrema dreaptă, atitudine observată inclusiv în Spania, și care are influențe asupra modului în care popularii se repoziționează împotriva legilor privind clima, migrația și drepturile femeilor.
Luena e optimist privind obținerea unei majorități în plenul PE. Totodată, el a subliniat că e important votul pozitiv din Consiliu. În plus, legea va fi o prioritate pentru Președinția spaniolă a Consiliului, care începe la 1 iulie.
Eurodeputatul spaniol i-a acuzat pe populari că au răspândit "mituri și minciuni" în jurul acestei legi, adăugând că aceasta va garanta securitarea alimentară, va aduce beneficii pentru fermieri și pescari, dar și pentru economiei și companii.
La rândul său, președintele ENVI, francezul Pascal Canfin (Renew) a lansat un atac la adresat PPE, susținând că au fost multe voturi de la eurodeputați care nu sunt membri ai Comisiei ENVI. El susține că a fost "o manipulare a voturilor" din partea liderului Grupului PPE, Manfred Weber, care a adus la vot în special membri CDU și din Comisia AGRI.
Pe de altă parte, Canfin a recunoscut că patru membri ai Renew au votat împotrivă.
După conferința susținută de César Luena și Pascal Canfin, eurodeputații PPE/CDU Christine Schneider și Peter Liese au susținut și ei o conferință de presă în care au respins acuzațiile celor doi.
Liese a susținut că Pascal Canfin e "cel mai rău" președinte al Comisiei ENVI și a apărat modul în care partidul său s-a organizat pentru a se asigura că proiectul de regulament e respins. Liese a susținut că votul a fost "democratic", explicând că membrii PPE care nu ar fi dorit să respingă legea s-au retras singuri, nu au fost înlocuiți de conducerea Grupului, așa cum a spus Canfin.
Cei doi au susținut că proiectul nu garantează siguranța alimentară, ci dimpotrivă va duce la mai puțină hrană produsă în Europa.
Întrebați cum comentează sprijinirea legii de către 4.000 de oameni de știință, Liese a spus că "e o diferență între a te ocupa cu știința și a scrie o scrisoare și a face legi".
Cei doi politicieni CDU au evitat să se refere la Von der Leyen, precizând că legea îi aparține lui Frans Timmermans, iar atitudinea socialistului olandez i-a făcut să se retragă de la negocieri. Schneider a spus că Timmermans a recurs la amenințări la adresa celor care nu erau de acord cu legea, iar Canfin a avut marți o atitudine asemănătoare.
Ei au spus că PPE nu e împotriva Green Deal și până acum a votat 27 de legi din acest pachet, dar nu poate fi de acord cu unele propuneri din Legea privind refacerea naturii.
"Da, avem nevoie de insecte și de albine, dar avem nevoie și de fermieri și de suprafețe pe care aceștia să le cultive", a spus Schneider.
Liese a precizat că PPE va încerca să mute votul în plenul din septembrie, deoarece sunt multe proiecte importante pe agenda sesiunii de luna viitoare.
****
În urma voturilor privind amendamentele aduse propunerii Comisiei de joi, 15 iunie, și de marți, 27 iunie, Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a respins propunerea de regulament pentru refacerea naturii.
Votul final a fost de 44 de voturi pentru, 44 împotrivă și 0 abțineri, astfel că, potrivit procedurilor, propunerea de regulament a fost respinsă.
Anterior, propunerea a fost respinsă și în Comisiile pentru Agricultură și pentru Pescuit.
În urma acestui vot, Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară va depune în plen propunerea de respingere a propunerii Comisiei.
Parlamentul European va luat o decizie, cel mai probabil în sesiunea plenară din iulie de la Strasbourg.
Opoziția PPE
Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a explicat pentru EURACTIV că propunerea Comisiei are un studiu de impact ”extraordinar de subțire”.
Ideea este ”bună” și nu este ”nouă”, dar PPE se opune pentru că unele propuneri din text dau impresia că vor să transformăm ”Europa într-un muzeu verde”.
Lucrurile trebuie ”făcute cu cap, să nu creezi probleme pentru oameni, pentru economie”, spune Marian-Jean Marinescu, adăugând că legea îi va afecta pe fermieri.
Întrebat dacă propunerea îi va afecta pe fermieri, eurodeputatul Nicu Ștefănuță a replicat: ”Nu așa cum spun ei (PPE) și nu fermierii de care spun ei”.
Ce prevede Legea privind refacerea naturii
Comisia Europeană a propus anul trecut un act legislativ care vizează în mod explicit refacerea naturii Europei, în vederea readucerii în stare bună a 80 % din habitatele europene care se află într-o stare precară și în vederea readucerii naturii în toate ecosistemele, de la păduri și terenuri agricole la ecosisteme marine, de apă dulce și urbane.
Conform acestei propuneri de act legislativ, fiecare stat membru va trebui să aibă obiective ”obligatorii din punct de vedere juridic” pentru refacerea naturii în diferite ecosisteme.
Obiectivul este ca prin măsurile de refacere a naturii să fie vizate cel puțin 20% din zonele terestre și maritime ale UE până în 2030 și, ca până în 2050 aceste măsuri să fie eventual extinse la toate ecosistemele care trebuie refăcute.
de Monica Lotreanu 27 Iun 2023 14:31
de Laurentiu C. 28 Iun 2023 09:22
de Euractiv 28 Iun 2023 09:25