Potrivit europarlamentarului olandez Tineke Strik, membră al grupului Verzilor și raportor al Parlamentului European pe tema statului de drept în Ungaria, Guvernul ungar a făcut un pas important către consolidarea autocrației.

Viktor Orbán lansează un război total împotriva societății civile cu noua lege, a declarat pentru ziarul Népszava europarlamentara olandeză Tineke Strik, membru al grupului Verzilor și raportor al Parlamentului European pe tema statului de drept în Ungaria.

Potrivit europarlamentarei, proiectul de lege face imposibilă continuarea activității organizațiilor societății civile de protejare a drepturilor cetățenilor ungari și de creare a unei societăți deschise și libere.

În opinia ei, e în același timp și o declarație de război împotriva UE, deoarece înseamnă că tot sprijinul UE (care nu merge către guvernul Orbán) este tratat ca imixtiune străină, și este de asemenea un pas important către consolidarea autocrației în Ungaria.

Răspunzând la o întrebare, Tineke Stik a subliniat: Pe 27 mai, în Consiliul Afaceri Generale (GAC) țările membre ale UE vor organiza o audiere cu privire la statul de drept în Ungaria. În principiu, la această reuniune, țările membre ar putea să meargă și mai departe în procedura demarată conform Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, după care ar putea începe un proces, la sfârșitul căruia ar putea fi suspendat dreptul de vot al Ungariei.

După cum se știe, cu puțin timp înainte de miezul nopții de marți, deputatul FIDESZ, János Halász, a depus în Parlament proiectul de lege privind transparența vieții publice, mai exact referitor la faptul că la propunerea Oficiului pentru Protecția Suveranității condus de Tamás Lánczi, Guvernul Orbán poate include pe listă organizațiile ungare susținute din străinătate, invocând că activitatea acestora amenință suveranitatea Ungariei.

Conform propunerii, amenință suveranitatea țării, ceea ce încalcă și prezintă într-o lumină negativă caracterul independent, democratic și constituțional al țării; unitatea națiunii, responsabilitatea pentru maghiarii de dincolo de granițele Ungariei; prioritatea căsătoriei, familiei și genului biologic; pacea, securitatea și cooperarea cu alte țări; identitatea constituțională a țării și cultura sa creștină.

Organizațiilor în cauză nu li se permite de asemenea să colecteze donațiile din impozitul de unu la sută. În cazul tuturor finanțărilor trebuie furnizată o declarație într-un document privat cu valoare probantă deplină care să ateste că banii nu au provenit din străinătate, iar dacă se dovedește că organizația a acceptat finanțare străină, organismul de combatere a spălării banilor va aplica o amendă de douăzeci și cinci de ori valoarea finanțării, care trebuie plătită în termen de 15 zile.

În loc de transparență - putem adăuga - este vorba mai degrabă despre obstrucționarea de către Guvernul Orbán a activităților desfășurate de organizațiile și mass-media care îl critică.

Acest aspect a fost dezvăluit și în următoarea parte a discursului premierului Viktor Orbán din 15 martie, cu ocazia sărbătorii naționale: "Vom elimina mecanismul financiar care a cumpărat politicieni, judecători, jurnaliști, pseudo-organizații ale societății civile și activiști politici cu dolari corupți. Vom elimina întreaga armată din umbră. Ei sunt ticăloșii noștri moderni, protejații Bruxelles-ului care împing căruța imperiului pentru bani în detrimentul patriei lor. Sunt de mult aici. Au supraviețuit prea mult, au primit bani din prea multe locuri și și-au schimbat pelerinele de prea multe ori".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA