Producătorii au făcut oferte care acoperă și, în unele cazuri, chiar depășesc cantitățile solicitate de statele membre care participă la procedura de achiziții publice lansată de Comisia Europeană.

”Achiziția comună de echipamente individuale de protecție, lansată de Comisia Europeană în contextul crizei COVID-19, s-a dovedit a fi un succes. Producătorii au făcut oferte care acoperă și, în unele cazuri, chiar depășesc cantitățile solicitate de statele membre care participă la procedura de achiziții publice (pentru fiecare element solicitat)”, a anunțat marți Executivul de la Bruxelles.

Achizițiile comune acoperă măștile de tip 2 și 3, mănuși, ochelari de protecție, viziere, măști chirurgicale și salopete.

Echipamentul ar trebui să fie disponibil în termen de două săptămâni de la semnarea de către statele membre a contractelor cu ofertanții, pe care ar trebui să le încheie foarte rapid. 

”În momentul de față, peste tot în lume, există o nevoie foarte mare de îmbrăcăminte de protecție și echipament medical. Prin urmare, este un succes faptul că Inițiativa comună europeană în domeniul achizițiilor publice a fost în măsură să asigure pe piața mondială oferte clare de o amploare considerabilă în cel mai scurt timp. Este un exemplu concret de solidaritate la nivelul UE și arată avantajele de a face parte din această uniune. Produsele ar trebui să reducă substanțial presiunea sub care se află Italia, Spania, dar și alte 23 de state membre. Acum este rândul statelor membre să semneze rapid contractele necesare”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

25 state membre participă la această procedură de achiziție comună. Ofertele sunt în curs de evaluare, iar contractele vor fi, cel mai probabil, semnate în următoarele zile.

Achiziția pentru majoritatea echipamentelor în cauză a fost lansată cu doar o săptămână în urmă, pe 17 martie, în timp ce o cerere de măști a fost lansată inițial pe 28 februarie.