Liderii UE se întâlnesc luni seara pentru a discuta despre cele mai importante posturi la conducerea instituțiilor europene după alegerile europarlamentare din 9 iunie. Pare a fi în cărți un ”acord politic” rapid.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cel mai probabil va obține un al doilea mandat după ce Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, a ieșit pe primul loc la alegerile europene.

Liderii UE vor discuta, de asemenea, și despre alte funcții, precum șeful Consiliului European, președintele Parlamentului European și postul de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă și Securitate. 

Cu un nou peisaj politic după alegerile de duminică și cu importanța tot mai mare a Estului Europei în contextul războiul Rusiei contra Ucrainei, provocarea va fi găsirea unui echilibru politic, geografic și de gen în privința candidaților pentru principalele funcții la nivel european.

Partidele politice europene se vor întâlni cu liderii lor în cadrul reuniunilor tradiționale înainte de summit. Întâlnirea șefilor de stat și de guvern este programată în jurul orei 18:00, ora Bruxellesului (19:00, ora Bucureștiului). La discuțiile informale ale celor 27 de lideri ai blocului, participă și von der Leyen, și președinta Parlamentului European Roberta Metsola.

După ce Metsola și von der Leyen vor părăsi reuniunea, liderii europeni vor discuta la cină  în special despre împărțirea funcțiilor. 

În așteptarea unui acord rapid

Într-un consens neobișnuit de rapid, liderii UE ar urma să ajungă la un ”acord politic” luni seară. Potrivit a opt diplomați și oficiali UE, se așteaptă ca la summitul Consiliului European din 27-28 iunie să fie confirmat în mod oficial acordul. 

”Există o oarecare urgență să ajungem la un acord până la sfârșitul lunii”, a spus un diplomat al UE, adăugând: ”Având în vedere fragilitatea generală din vecinătatea Europei, nu există timp de pierdut”.

Printre numele aflate pe masa negocierilor se află prim-ministrul socialist al Portugaliei António Costa pentru conducerea Consiliului European, premiera liberală a Estoniei Kaja Kallas pentru funcția de șefă a diplomației UE și președinta în exercițiu a Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru un al doilea mandat.

”Va fi un acord la pachet […] Dacă există un dezacord privind-o pe Ursula von der Leyen, atunci acesta va avea un efect de propagare și asupra celorlalte funcții de top și nimeni nu-și dorește acest lucru”, a spus diplomatul citat.

Sprijinul pentru Costa a crescut în ultima săptămână, mai ales după ce a primit undă verde din partea premierului spaniol Pedro Sanchez și cancelarului german Olaf Scholz, potrivit mai multor diplomați UE.

De asemenea, statele membre ale UE o susțin din ce în ce mai mult pe Kallas, deși unii își fac griji că, în calitate de șefă a diplomației europene, ea s-ar putea concentra excesiv asupra Rusiei.

”Ar putea fi surprinzător dacă s-ar ajunge atât de rapid la un acord, dar majoritatea statelor membre chiar simt că nu există timp de pierdut – și, sincer, nu există o alternativă reală la acest pachet”, a spus un alt diplomat UE.

Doar compromisuri?

Candidații au nevoie de o majoritate calificată, ceea ce înseamnă sprijinul a 15 din cei 27 de lideri ai UE din țări care reprezintă 65% din populația UE.

Mai mulți diplomați europeni au spus că, deși câțiva lideri ai UE s-ar putea să nu fie de acord cu ”pachetul”, există așteptarea că nu vor perturba un acord politic rapid.

”Câțiva lideri ai UE ar putea simți că au interesul să nu fie de acord neapărat, pentru a avea la dispoziție pârghii pentru cererile lor”, a spus un al treilea diplomat UE.

Pe parcursul săptămânii trecute, una dintre întrebările cheie a fost dacă președintele francez Emmanuel Macron va încerca să acționeze ca regizor, extinzând negocierile așa cum a făcut în 2019.

Cu toate acestea, mai mulți diplomați UE au sugerat că, în timp ce Macron se pregătește pentru alegeri legislative anticipate pe care le-a convocat după rezultate slabe la alegerile europene de weekendul trecut, timpul este esențial pentru el.

”Nu are timp de un joc politic, sincer, nici nu își poate permite”, a spus un al patrulea diplomat al UE.

Adresându-se reporterilor vineri, Macron a spus că speră că decizia principală a UE privind funcțiile de top ar putea fi deja pecetluită în această săptămână.

”Sper că vom reuși să ajungem la un acord rapid. Este posibil. Se pare că este posibil în următoarele zile, săptămâna care urmează”, le-a spus Macron reporterilor.

În marja summitului G7 din Italia, Macron a purtat discuții informale despre aceste funcții cu Ursula von der Leyen și cancelarul german Olaf Scholz, a cărui coaliție de guvernământ a suferit pierderi mari din cauza extremei-dreapte.

În weekend, Scholz a spus că se așteaptă ca von der Leyen să fie realesă, în timp ce și-a reiterat condițiile prealabile pentru a-și nominaliza compatriota.

”De data aceasta, nu avem un lider al UE care să poată acționa ca un broker de putere”, a spus un al cincilea diplomat al UE. ”Este mai mult despre satisfacerea dorințelor liderilor cheie cu privire la pozițiile și influența lor în cadrul următorului mandat.

Între timp, premiera italiană Giorgia Meloni, lidera conservatorilor și reformiștilor europeni (ECR), a fost încurajată de rezultatele partidului său Fratelli d’Italia, care a ieșit pe primul loc în Italia.

Meloni a refuzat sâmbătă să dezvăluie pe cine va susține, dar în cele din urmă există semne că o va susține pe von der Leyen, cred mai mulți diplomați europeni.

Ea este puțin probabil să confirme acest lucru în public până când Roma nu va câștiga o poziție la nivel înalt, cum ar fi o înțelegere asupra unui portofoliu important al Comisiei Europene, au spus aceștia.

Pentru a-și asigura un al doilea mandat, von der Leyen va avea nevoie de voturile sale ca sprijin pentru majoritate atunci când Parlamentul European va vota pentru a o confirma, deoarece are nevoie de cel puțin 361 din cei 720 de europarlamentari.

Dacă liderii UE ajung la un acord cu privire la funcțiile de top, Parlamentul European ar putea vota pe 18 iulie pentru a o alege în funcția de președinte al Comisiei Europene.

”Între timp, liderii est-europeni vor urmări echilibrul geografic al pachetului”, a spus un al șaselea diplomat al UE. ”Dar, conform numelor negociate, ei pot fi mulțumiți – la urma urmei, unul de-al lor face parte din înțelegere”.