După opt ore de dezbateri, liderii europeni au ajuns la un acord privind asigurarea neutralității climatice a Uniunii până în 2050. Singura excepție - Polonia, care își asigură 80% din energie din cărbune.

În aceste condiții, liderii europeni vor reveni asupra subiectului la Consiliul European din iunie 2020.

Discuțiile cu privire la acest subiect au vizat modalitățile de a asigura "o tranziție justă și echitabilă, care să țină cont de particularitățile și provocările presupuse de atingerea neutralității climatice pentru fiecare stat membru".

"Textul concluziilor se referă la aceste specificități, care țin de realități economice și puncte de pornire diferite, precum și de mixul energetic național al statelor membre. Din acest punct de vedere, se subliniază necesitatea unui cadru flexibil, dotat cu instrumente și investiții adecvate, de care să beneficieze toate statele membre", precizează Administrația Prezidențială într-un comunicat.

De asemenea, în textul concluziilor se evidențiază importanța investițiilor publice și private în asigurarea tranziției, sprijinind intenția Băncii Europene de Investiții de a  mobiliza un trilion de euro pentru măsuri legate de protecția mediului și schimbări climatice în perioada 2021-2030.

Totodată, liderii au subliniat importanța viitorului Mecanism pentru o Tranziție Echitabilă. Mecanismul va facilita investiții de 100 miliarde euro pentru regiunile și sectoarele cele mai afectate de tranziție.

Potrivit comunicatului, președintele Klaus Iohannis a exprimat "sprijinul de principiu" pentru atingerea neutralității climatice până în 2050, evidențiind importanța garantării unor măsuri echilibrate, adaptate circumstanțelor naționale, pentru a se evita adâncirea decalajelor de dezvoltare între statele membre.

Klaus Iohannis a pledat  "pentru o reflectare adecvată a nevoilor de finanțare ale României în viitorul cadru financiar multianual, care să faciliteze convergența economică și coeziunea cu celelalte state membre, dar și adoptarea măsurilor necesare tranziției la neutralitatea climatică".

Excepția poloneză

Polonia, unde ponderea cărbunelui în producția de electricitate e în jur de 80%, nu a acceptat planul, în pofida presiunilor din partea celorlalte state membre.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că a obținut o exceptare de la atingerea neutralității climatice până în 2050, dar a precizat că UE a oferit sume generoase pentru regiunile care ar fi afectate de renunțarea la combustibilii fosili.  

Cancelarul german Angela Merkel a precizat că Varșovia are timp până la Consiliul European din iunie 2020 să decidă dacă aderă la acest angajament sau nu. 

"Nu există diviziuni, dar există un stat membru care are nevoie de mai mult timp" pentru a lua o decizie, a spus Merkel, potrivit Deutsche Welle. 

Biroul de presă al președintelui francez a transmis că liderii UE vor încerca să convingă Polonia să li se alăture. Totodată, Emmanuel Macron a avertizat Polonia că nu va fi eligibilă pentru a accesa fonduri în cadrul Pactului, dacă nu se angajează să respecte obiectivele. Între timp, Pactul ecologic european, anunțat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va începe să fie aplicat.