Marea Britanie și Uniunea Europeană au convenit luni că este necesar un nou impuls în discuțiile privind relația post-Brexit între cele două părți, susținând planurile de intensificare a negocierilor în iulie.

Premierul britanic Boris Johnson a avut luni, prin videoconferință, o discuție cu liderii principalelor instituții europene - președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Parlamentului European, David Sassoli - de evaluare a progresului înregistrat în negocierile privind relația viitoare.

„Părțile au convenit totuși că este necesar un nou impuls. Ele au sprijinit planurile convenite de negociatori pentru intensificarea discuțiilor în iulie și crearea celor mai favorabile condiții pentru încheierea și ratificarea unui acord înainte de sfârșitul anului 2020”, se arată într-o declarație comună emisă în urma reuniunii.

Cei prezenți au luat act de decizia Marii Britanii de a nu solicita nicio prelungire a perioadei de tranziție, care se va încheia astfel la 31 decembrie 2020, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere.

În pofida faptului că negocierile par să fi ajuns într-un impas, liderii „au salutat discuțiile constructive” cu privire la viitoarea relație care au avut loc sub conducerea negociatorilor șefi David Frost și Michel Barnier.

Pozițiile celor două părți par tot mai îndepărtate după cea de-a patra rundă de negocieri, dar UE și Londra încă speră să ajungă rapid la o înțelegere privind termenii principali ai viitorului acord, care trebuie încheiat și ratificat înainte de finalul anului.

Cele două părți cer ''găsirea rapidă a unui teren comun de înțelegere asupra principiilor care stau la baza oricărui acord'', se arată în declarația difuzată după discuțiile dintre premierul britanic Boris Johnson și liderii UE.