Marea Britanie trebuie să aplice "în întregime" acordul care reglementează plecarea sa din UE la 31 ianuarie 2020, fără a renegocia clauzele, a declarat joi președintele Consiliului European Charles Michel, după prima zi a reuniunii de la Bruxelles.

"În ceea ce privește acordul de retragere și protocoalele sale, ele trebuie să fie în întregime puse în aplicare, punct final", a precizat Charles Michel, referindu-se la proiectul de lege al guvernului condus de Johnson, și aprobat de deputați, care revine parțial asupra acordului privind Brexit.

În concluziile sale, Consiliul European reamintește că Acordul de retragere și protocoalele la acesta trebuie puse în aplicare pe deplin și la timp.

Totodată, șefii de stat și de guvern reamintesc faptul că perioada de tranziție se va încheia la 31 decembrie 2020 și constată "cu îngrijorare" că progresele privind principalele chestiuni de interes pentru Uniune nu sunt încă suficiente pentru a se ajunge la un acord.

Consiliul European reafirmă hotărârea Uniunii de a avea un parteneriat cât mai strâns posibil cu Regatul Unit pe baza directivelor de negociere din 25 februarie 2020, respectând totodată orientările Consiliului European convenite anterior, precum și declarațiile și luările de poziție, în special cele din 25 noiembrie 2018, mai ales în ceea ce privește condițiile de concurență echitabile, guvernanța și pescuitul.

În acest context, Consiliul European îl invită pe negociatorul-șef al Uniunii să continue negocierile în următoarele săptămâni și face apel la Regatul Unit să întreprindă pașii necesari pentru a face posibilă obținerea unui acord.

Negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a precizat că va continua discuțiile intensive cu Londra în următoarele săptămâni, precizând că blocul comunitar este gata să poarte negocieri "până în ultima zi posibilă".

"Vrem să dăm acestor discuții toate șansele de a fi încununate de succes pentru a obține un acord", a declarat Barnier, după prima zi a reuniunii Consiliului European, relatează Reuters.

"Consiliul European solicită statelor membre, instituțiilor Uniunii și tuturor părților interesate să își intensifice eforturile de pregătire și de asigurare a capacității de a face față, la toate nivelurile și pentru toate eventualitățile, inclusiv pentru cea a absenței unui acord, și invită Comisia, în special, să aibă în vedere în timp util măsuri de contingență unilaterale și pentru o perioadă limitată care să fie în interesul Uniunii", se mai arată în concluzii.

Negociatorul șef al Londrei pentru Brexit, David Frost, a anunțat că prim-ministrul Boris Johnson va prezenta vineri reacțiile și abordarea Regatului Unit privind negocierile.