Liderii UE cer "pauze umanitare" în Gaza și propun o conferință de pace

După ore bune de discuții la Consiliul European de la Bruxelles, liderii UE au convenit joi seara să solicite "coridoare și pauze umanitare” în războiul dintre Israel și Hamas.
Liderii UE se întâlnesc joi și vineri pentru prima dată după atacul sângeros al grupării palestiniene Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, atac care a determinat Israelul să bombardeze și să blocheze Fâșia Gaza condusă de organizația teroristă.
După discuții care au durat 5 ore care au avut ca scop stabilirea textului exact, liderii UE au convenit asupra concluziilor finale ale summit-ului privind Orientul Mijlociu care condamnă atacul Hamas și susțin dreptul Israelului de a se apăra "în conformitate cu dreptul internațional".
Ei au cerut "acces umanitar continuu, rapid, sigur și nestingherit și ajutor pentru a ajunge la cei care au nevoie prin toate mijloacele necesare, inclusiv coridoare umanitare și pauze pentru nevoi umanitare".
Mai multe state membre s-au asigurat că e subliniat în mod clar aspectul umanitar al coridoarelor din cauza temerilor că acestea ar putea fi utilizate abuziv pentru a furniza provizii militare Hamas de către terți, potrivit diplomaților UE, relatează EURACTIV.
Așa cum era de așteptat, concluziile finale ale summitului nu includ cererile Națiunilor Unite de încetare a focului.
Un compromis anterior privind "pauzele" la plural a fost menit să semnaleze pauze scurte în lupte pentru eliberarea de ostatici sau trecerea convoaielor de ajutor, mai degrabă decât o încetare oficială a focului, au declarat diplomații UE înaintea discuțiilor de joi.
Disputa cu privire la formularea exactă vine în contextul în care statele membre UE au fost întotdeauna împărțite între membri mai pro-palestinieni, cum ar fi Irlanda și Spania, și susținători fermi ai Israelului, inclusiv Germania și Austria.
Diplomații UE au spus că Germania și alți susținători fermi ai Israelului au încercat să modereze orice formulare a comunicatului final al summit-ului care ar putea fi văzută ca fiind în contradicție cu dreptul Israelului de a se apăra.
"Toate fanteziile privind un armistițiu, încetarea focului etc. au ca efect întărirea Hamas în hotărârea sa de a-și continua acțiunea și de a perpetua această teroare teribilă", a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer înaintea discuțiilor.
Omologul său german, Olaf Scholz, a spus că este încrezător că armata israeliană "va respecta regulile din dreptul internațional".
Premierul irlandez Leo Varadkar a insistat că ceea ce se dorește în esență este "ca violența și crimele să înceteze, astfel încât ajutorul umanitar să poată ajunge în Gaza, unde suferă oameni palestinieni inocenți și, de asemenea, să permită UE să își scoată de acolo cetățenii".
Numărul exact al cetățenilor europeni din Gaza nu a fost încă stabilit.
În zilele premergătoare summitului, diplomații UE au avertizat că întârzierile în găsirea cuvintelor potrivite, pe măsură ce numărul morților crește în Gaza, afectează poziția globală a blocului.
"Simțim că unii se folosesc de circumstanțe pentru a încerca să mobilizeze o parte a comunității internaționale pentru a ataca UE”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, înainte de a începe reuniunea.
Michel a spus că a explicat "în mod activ" omologilor din Sudul global că UE "nu va avea standarde duble, că avem principii fundamentale, că avem încredere în dreptul internațional, într-o lume bazată pe reguli și principii fundamentale, și vom continua așa, nu ne vom da bătuți".
Un summit de pace anterior de la Cairo a arătat o divizare între europeni și lumea arabă, care i-a acuzat pe europeni de standarde duble pentru condamnarea încălcărilor dreptului internațional și umanitar de către Rusia, fără a face același lucru cu răspunsul Israelului după atacul Hamas.
În concluziia finală a summitului, liderii europeni au declarat că UE "va lucra îndeaproape cu partenerii din regiune pentru a proteja civilii, pentru a oferi asistență și pentru a facilita accesul la hrană, apă, îngrijire medicală, combustibil și adăpost, asigurându-se că această asistență nu este abuzată de organizații teroriste".
Ei au convenit, de asemenea, că blocul "va sprijini organizarea unei conferințe internaționale de pace în curând”, o inițiativă care nu era în draftul dinaintea reuniunii.
Adăugarea a venit în urma unui apel al prim-ministrului spaniol Pedro Sánchez, care a fost ceva de ultimă oră, "nediscutată în detaliu”, potrivit unui oficial UE.
Textul include, de asemenea, o referire la inițiativa UE, denumită "Efortul Zilei Păcii", care a fost prezentată în marja Adunării Generale a ONU de la New York, în septembrie, pentru a reînvia procesul de pace îndelungat între Israel și Palestina.
Cu toate acestea, următoarea întâlnire, planificată inițial pentru noiembrie în Belgia, a fost amânată din cauza situației instabile din regiune.
Comentarii