Liderii UE au aprobat mecanismul Comisiei Europene de condiționare a exportului de vaccinuri în afara Europei, dar au îndemnat la prudență în ceea ce privește utilizarea acestuia.

În declarația ConsiliuluiEuropean, cei 27 de șefi de stat și de guvern au subliniat ”importanța transparenței, precum și a utilizării autorizațiilor de export” către țări terțe și au sprijinit eforturile făcute de Comisie, în contextul unor neînțelegeri cu unele companii producătoare.

În luna februarie, Executivul de la Bruxelles a lansat un mecanism privind exporturile pentru a asigura transparența. Companiile care produc vaccinuri în statele membre trebuie să ceară autorizație de la autoritățile naționale - cerere care poate fi respinsă în anumite condiții - înainte de a exporta dozele în afara Uniunii Europene.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat consens foarte puternic între statele membre cu privire la problema acestui mecanism.

”Vrem mai multă transparență și acesta este scopul acestui mecanism creat de către Comisie”, a spus el joi seara.

Au existat însă divergențe între liderii europeni, potrivit Euractiv.com, care citează surse diplomatice. Franța, Italia și Spania au sprijinit ferm mecanismul, în timp ce alți lideri au cerut Comisiei prudență în implementarea mecanismului.

Grupul țărilor mai reticente, care include Olanda, Suedia și Irlanda, a cerut Comisiei să se abțină de la blocarea exporturilor fără a consulta autoritățile naționale și producătorii de vaccinuri.

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat sprijinul pentru propunerea Comisiei Europene cu privire la autorizarea exportului de vaccinuri, dar a făcut apel  ”la prudență în utilizarea acestui mecanism, astfel încât să nu fie afectat comerțul liber”, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Miercuri, Comisia Europeană a anunțat înăsprirea mecanismului, incluzând noi criterii pentru a refuza exportul către țări a căror rată de vaccinare este mai mare decât cea din UE.

”Vrem să ne asigurăm că Europa primește o parte echitabilă din vaccinuri, deoarece trebuie să putem explica cetățenilor noștri că, dacă companiile își exportă vaccinurile în întreaga lume, este pentru că își respectă pe deplin angajamentele, fără a pune în pericol securitatea aprovizionării în UE”, a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. 

Mecanismul a fost criticat în afara Europei, fiind comparat cu o interdicție de export cu potențialul de a declanșa reacții similare din partea altor țări și, prin urmare, de a perturba lanțul global de aprovizionare cu vaccinuri.

Ursula von der Leyen a respins aceste critici, precizând că toate datele colectate până acum cu privire la exportul de vaccinuri arată că Europa a exportat cel mai mare număr de vaccinuri la nivel mondial.

Potrivit datelor Comisiei, UE a exportat circa 77 de milioane de doze către 33 de state, inclusiv către țări mai sărace, prin inițiava COVAX. 

Șefa Comisiei a mai spus că, de la implementarea mecanismului, la 1 februarie, au existat 380 de cereri de export și doar una singură a fost respinsă. 

Ea a precizat că Uniunea Europeană e cea mai transparentă în privința exporturilor, menționând SUA, care a decis să acorde prioritate cetățenilor americani, și Marea Britanie, care nu a făcut publice datele privind exporturile. 

”Poate mă înșel și aștept această transparență”, a spus von der Leyen, o declarație care  sună ca o provocare la adresa prim-ministrul britanic Boris Johnson să dezvăluie date despre exporturile din Marea Britanie. 

Boris Johnson a avertizat asupra consecințelor în privința investițiilor pe care le pot avea ''blocade arbitrare'' pentru vaccinurile anti-COVID-19.

Marea Britanie e țara în care UE a exportat cele mai multe doze - peste 10 milioane.

Probleme cu aprovizionarea

Lanțul de aprovizionare în UE este în continuare perturbat de lipsa livrărilor. Până în prezent, Europa a primit 88 de milioane de doze, din care 62 de milioane de doze au fost administrate.

În timpul reuniunii de joi, Comisia a precizat că 18,2 milioane de europeni au fost vaccinați până acum, adică 4,1% din totalul populației.

O problemă majoră rămâne neonorarea livrărilor de către compania anglo-suedeză AstraZeneca, care acordă prioritate livrărilor către Marea Britanie. Situația s-ar putea schimba dacă va fi folosit mecanismul privind autorizarea exporturilor. 

Von der Leyen a precizat că AstraZeneca trebuie să onoreze contractele cu statele membre  UE. ”Există unele îngrijorări serioase cu privire la această companie”, a spus și Charles Michel, solicitând AstraZeneca să respecte termenele contractuale de livrare.