Liderii Comisiei Europene, Parlamentului European și Consiliului European au transmis din Grecia un mesaj puternic autorităților de la Ankara, spunând că Uniunea Europeană nu va ceda presiunilor migraționiste de la granițele sale externe.

"Cei care încearcă să testeze unitatea Europei vor fi dezamăgiți", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei efectuate marți la granița greco-turcă, împreună cu președintele PE, David Sassoli, și liderul Consiliului European, Charles Michel. Vizita a avut loc după ce situația la granița Greciei cu Turcia s-a înrăutățit în urma deciziei președintelui turc, Recep Erdogan, de a nu-i mai opri pe migranți să încerce să intre pe teritoriul Uniunii Europene.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a declarat, într-o conferință comună de presă cu liderii europeni, că forțele de ordine grecești au împiedicat peste 24.000 de migranți să intre ilegal în Grecia dinspre Turcia, 183 fiind arestați.

''Aceasta nu mai e o problemă de refugiați. E o tentativă flagrantă a Turciei de a folosi oameni disperați pentru a-și promova agenda geopolitică și a devia atenția de la situația îngrozitoare din Siria'', a precizat Mitsotakis, avertizându-l pe Erdogan că Europa nu va fi "șantajată" cu problema refugiaților.

Premierul grec a adus reproșuri și Bruxellesului, susținând că UE nu a fost "la înălțimea așteptărilor" în gestionarea crizei migrației.

Vineri e programată o reuniune specială a Consiliului Afaceri Externe, în timp ce Frontex a sărit deja în ajutorul Greciei și a cerut sprijin statelor membre, notează EurActiv.com.

Liderii europeni au promis că vor furniza Greciei toate mijloacele necesare pentru a gestiona această nouă criză. "Putem oferi sprijin financiar de 700 de milioane de euro Greciei, dintre care 350 de milioane de euro disponibile imediat și 350 de milioane de euro suplimentar", a declarat von der Leyen.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut Turciei să respecte Acordul încheiat cu UE în 2016, prin care Ankara s-a angajat să găzduiască numeroși refugiați din Siria în schimbul unui ajutor financiar din partea Uniunii.

În prezent, în Turcia se află circa 3,7 milioane de refugiați.