Liderii celor mai importante trei instituții europene vizitează marți Grecia pentru a analiza situația noului val migrator dinspre Turcia.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a spus luni, într-o conferință de presă, că va merge alături de Charles Michel, șeful Consiliului European, și David Sassoli, președintele Parlamentului European, în vizită în Grecia.

„Provocarea cu care se confruntă Grecia este o provocare europeană”, a spus Ursula von der Leyen, adăugând că Grecia are întregul sprijin al UE.

Informația a fost confirmată și de premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care a spus că cei trei oficiali vor vizita regiunea Evros, aflată la frontiera cu Turcia.

Turcia amenință că va provoca o nouă criză a migrației în Europa, după ce a anunțat că nu va mai bloca emigranții să treacă frontiera spre UE.

Turcia și-a deschis frontierele cu UE, spre Grecia și Bulgaria, lăsând liberă trecerea pentru mii de refugiați și migranți, pentru a încerca să forțeze mâna statelor UE și a țărilor membre NATO să-i sprijine operațiunile militare în Siria.

Referitor la decizia Turciei de a deschide frontierele cu UE și de a lăsa să treacă refugiații, Ursula vond der Leyen a spus că Ankara se află „într-o situație dificilă în ceea ce privește refugiații și migranții”, dar decizia recentă „nu poate fi un răspuns sau o soluție”.

Comisia Europeană va purta un dialog intens cu autoritățile turce pentru a vedea „unde ar putea fi necesar sprijin” în privința refugiaților, dar „există un acord în vigoare, pe care noi îl respectăm”, a mai spus Ursula von der Leyen, referindu-se la pactul încheiat în 2016 cu Ankara.

Pe teritoriul Turciei se află circa patru milioane de emigranți, în cea mai mare parte sirieni, care și-au părăsit țara din cauza războiului civil care durează de aproape un deceniu. 

Agenția europeană de control al frontierelor Frontex a anunțat desfășurarea unor întăriri și ridicarea nivelului său de alertă la granița dintre Grecia și Turcia, în contextul unei cereri de ajutor suplimentar de la Grecia. „Am luat deja măsuri pentru a trimite echipament tehnic și agenți suplimentari în Grecia”, a precizat un purtător de cuvânt al agenției.