Liderii UE sprijină ideea plafonării prețului la gaze

După o noapte lungă de discuții, liderii Uniunii Europene au susținut planurile Comisiei Europene pentru un ”coridor dinamic temporar al prețurilor pentru tranzacțiile cu gaze naturale”, precum și reguli comune de achiziție a gazelor.
Așa cum se întâmplă de obicei atunci când nu reușesc să adopte decizii, liderii UE au fost de acord să încredințeze miniștrilor și Comisiei să găsească soluții la problemele asupra cărora există disensiuni, notează EURACTIV.
Summitul s-a încheiat în jurul orei 2 dimineața la Bruxelles cu instrucțiuni pentru Executivul UE și pentru miniștrii energiei ”să prezinte de urgență decizii concrete privind măsuri suplimentare” pentru a atenua efectele crizei energetice asupra cetățenilor și firmelor.
În concluziile summitului, liderii UE le-au cerut miniștrilor și Comisiei Europene ”să prezinte decizii concrete” cu privire la ”un coridor dinamic temporar al prețurilor pentru tranzacțiile cu gaze naturale” care ar limita creșterea prețurilor și o plafonare a prețurilor la gazul utilizat pentru producerea de energie electrică.
Aceasta ar trebui să includă o ”analiză a costurilor și beneficiilor” pentru ”un cadru temporar în UE care să limiteze prețul gazului pentru producerea de energie electrică”, se arată în concluziile reuniunii, reflectând îngrijorarea unor țări că măsura ar putea stimula utilizarea gazelor sau ar putea direcționa exporturile de energie electrică în afara UE, în țări precum Marea Britanie care nu au plafon.
Limbajul reflectă în linii mari planurile prezentate de Comisia Europeană marți, care au inclus propuneri pentru o ”limită dinamică a prețului” pentru gazul comercializat în UE, achiziții în comun pentru cel puțin 15% din depozitele de gaze ale UE și un mecanism implicit de solidaritate pentru statele membre UE să împartă gazul în cazuri de urgență.
”Acum avem o foaie de parcurs foarte bună și solidă pentru a continua să lucrăm pe tema prețurilor la energie”, a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, după summit.
Miniștrii energiei vor discuta măsurile marți, oferind îndrumări Comisiei Europene pentru a veni cu propuneri legislative concrete în săptămânile următoare.
O noapte lungă
Discuțiile aprinse care s-au întins pe parcursul a câteva ore cu privire la prețurile energiei a reflectat tensiunile tot mai mari dintre statele membre cu privire la răspunsul lor comun la criza energetică a Europei. Mai mulți și-au exprimat joi nemulțumirea față de refuzul Germaniei de a plafona prețul gazelor.
Președintele francez, Emmanuel Macron, care a declarat înainte de summit că Germania se izolează, și-a exprimat satisfacția față de rezultatul discuțiilor.
”Următoarele două sau trei săptămâni vor permite Comisiei să vină cu aceste mecanisme” care urmează să fie implementate, a spus el.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că rezultatul întâlnirii a fost un ”semn bun de solidaritate”.
”Am stabilit linii directoare precise care le vor permite miniștrilor energiei să elaboreze detaliile concrete, în unanimitate. Dacă acest lucru nu funcționează, Consiliul European trebuie să se aplece din nou asupra acestor lucruri. Dar sper că miniștrii vor reuși să ajungă la un acord unanim”, a spus el.
Germania, cea mai mare economie a UE, conduce un grup restrâns de state care până acum a rezistat apelurilor altor 15 state membre de a limita prețul gazelor, spunând că ar exista riscul ca furnizorii să ocolească Europa și să reducă stimulentele pentru economisirea energiei.
”Ni se cere să arătăm solidaritate în împărțirea energiei, dar nu există nicio solidaritate în ceea ce privește apelurile noastre pentru limitarea prețurilor”, le-a spus premierul italian, Mario Draghi, colegilor săi, potrivit unui oficial UE.
Premierul belgian Alexander de Croo - Belgia exportă gaze către Germania vecină -, a împărtășit această nemulțumire.
”Solidaritatea nu ar trebui să fie doar în cazul aprovizionării, ci și în cazul prețurilor”, a spus el la reuniune, potrivit oficialului citat.
Spania și Portugalia au plafonat deja prețul gazului utilizat pentru a produce energie pe plan intern, iar Franța dorește să extindă schema la nivelul UE. Cele două state iberice și Franța au convenit joi să construiască o conductă subacvatică între Barcelona și Marsilia.
Premierul maghiar Viktor Orbán solicită o scutire de la limitarea prețului UE pentru gazul importat, din cauza avertismentelor Moscovei că acest lucru ar pune capăt livrărilor de gaze rusești către Ungaria.
Orbán a spus că este optimist că Budapesta va rezolva problema cu Executivul de la Bruxelles până la jumătatea lunii noiembrie.
Dincolo de dezacordurile cu privire la un plafon al prețurilor la gaze, liderii au avut divergențe și asupra planurilor de cheltuieli ale unor țări pentru a-și ajuta industriile și gospodăriile să treacă prin criza energetică, în timp ce alte state se plâng că astfel de cheltuieli mari sunt inechitabile și subminează concurența pe piața unică a blocului comunitar.
Liderii UE au spus că blocul ar trebui să folosească instrumente atât la nivel național, cât și la nivelul Uniunii pentru a-și susține economiile, cu soluții europene comune ”acolo unde este cazul”.
Această formulare a fost mai slabă decât o versiune anterioară a concluziilor summitului, care sugera mai bine că liderii UE vor lua în considerare împrumuturile comune pentru a finanța răspunsul la criza energetică - o mișcare cerută luna aceasta de doi oficiali de rang înalt ai UE, după ce Germania a propus un pachet uriaș de finanțare.
de Koczka 22 Oct 2022 18:11