Stoltenberg: "Țările individuale decid cu privire la utilizarea armelor".

La Consiliul Afaceri Externe, ministrul lituanian, Gabrielius Landsbergis, a avertizat: "Știm că Rusia vrea să organizeze atacuri teroriste în interiorul țărilor NATO. Reacționăm, ajutând Ucraina să câștige războiul, aceasta este modalitatea de a opri Rusia, renunțând la teama noastră de a reacționa împotriva Moscovei", relatează La Repubblica.

Ministrul italian de Externe Tajani a ridicat problema daunelor cauzate companiilor europene de acțiunile ostile rusești, care încă operează în țară. Citând cazurile Ariston și Unicredit, ministrul italian a scos în evidență necesitatea unui angajament european, pentru a proteja companiile care au investit în Rusia.

Cu privire la conflictul din Ucraina, "nu există o viziune împărtășită, avem un calendar suprarealist și ne comportăm de parcă nimic nu s-ar fi schimbat: mă gândesc la unii lideri, Macron de exemplu, care, atunci când sunt alegeri, vorbesc despre ideile lor și o fac fără a le compara, așa că se creează confuzii din care e greu de ieșit", a declarat ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, invitat la emisiunea "Live in", pe SkyTg24.

Folosirea armelor occidentale pe teritoriul Rusiei?"Noi am dat avertismente precise încă de la început – a amintit Crosetto – pentru a ajuta poporul să se apere și să respingă invazia, pentru a-și restabili propriile granițe: aș dori să acționăm într-un mod compact, încercând să deschidem un dialog și cerându-i lui Putin să înceteze bombardamentele măcar pentru o zi: cad bombe în fiecare zi, noi suntem obișnuiți, dar cei care locuiesc acolo sunt atacați în fiecare zi. Obiectivul lui Putin este să cucerească Ucraina și dacă ar reuși, dacă ar ajunge la Kiev, atunci am fi în pragul unui al treilea război mondial, pentru că există națiuni europene care fac parte din NATO și nu ar putea accepta niciodată", a concluzionat Crosetto.

"Revine aliaților să decidă asupra restricțiilor" privind utilizarea "armelor livrate Ucrainei. Aceasta nu este o decizie a NATO, este o decizie luată de fiecare aliat", care până acum "au luat decizii diferite", a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă la Sofia.

"Mesajul meu este că a sosit momentul să luăm în considerare unele dintre restricțiile" privind utilizarea armelor de către Kiev, "pentru că Ucraina are dreptul la autoapărare" și "în conformitate cu dreptul internațional, acest lucru include dreptul de a ataca obiective militare legitime din afara Ucrainei", a subliniat Stoltenberg.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA