Joi seara s-a desfasurat, in sala de plen a Parlamentului European din Bruxelles, confruntarea celor 5 candidati principali la presedintia Comisiei Europene: Jean-Claude Juncker din partea Partidului Popular European, Martin Schulz din partea Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor, Guy Verhofstadt din partea Aliantei Democratilor si Liberalilor pentru Europa, Ska Keller din partea Verzilor si Alexis Tsipras din partea Stangii Unite Europene.

Sursa Foto: @laurenscerulus

Principalele idei - LIVE TEXT:

Comentarii pe tema economiei: care ar fi retetele cele mai bune?

Keller: cred ca austeritatea nu face decat sa ne afunde si mai mult im criza. Reteta eusteritatii nu a functionat. Trebuie sa investim intr-o economie mai verde, sa cream locuri de munca sustenabile ; trebuie sa depasim acest moment.

Schulz: am actionat unilateral, am redus bugetele, ceea ce trebuia sa readuca increderea investitorilor ; evaziune fiscala si frauda fiscala. Nu putem vorbi numai de reduceri ci si despre venituri la un buget; investitii in agenda digitala, retele energetice.

Juncker: toata lumea se exprima ca si cum ar fi descoperit acum problemele. As fi vrut ca ei sa fi identificat / de ce nu investeste?> pt ca bugetele nu o permit. De ce? pt ca am acumulat prea multe deficite. Trebuie mai intai sa se puna ordine in finantele publice.

Guy Verhofstadt: As dori sa reactuonez - este nevoie de disciplina fiscala; dar este nevoie de o noua strategie pentru crestere; inseamna ca nu ne putem permite noi datorii; trebuie sa procedam in mod inteligent - de exemplu in economia digitala Apple direste sa lanseze un nou produs, semneaza un contract cu 4 operatori dar la noi in cele 28 de state membre sunt sute de operatori.

Intr-o Europa ideala pentru dv, cum s-ar reglementa problema bancilor?

Keller: trebuie reglementate mai strict bancile. Nu pierdem doar 1 miliard ci 1.000 miliarde din evaziune fiscala

Tsipras: ar trebui sa avem o solutie totala pentru o retransferare a datoriilor astfel incat bancile sa fie reorganizate

Schulz: Uniunea bancara este un prim pas; trebuie sa oprim spirala datoriilor bancilor si datoriilor statelor membre. Dezastrul a lovit Irlanda, apoi Spania; facem primii pasi pe calea Uniunii Bancare. Trebuie sa facem efort pentru ca ele sa-si asume responsab pentru dezstrul pe care l-au creat. Comisia nu a sprijinit suficient masurile.

Juncker: Nu as dori sa pierdem vremea ; gratie lui Michel Barnier Comisia a reusit sa reorganizeze sistemyl bancatr;l nu ne pasa de bancheri ci de acei care au economii la banci, de firme care au nevoie de credite; ne-am coordonat pentru a proteja economia, nu am repetat greselile anilor 30.
Guy Verhofstadt: bancile sunt un exemplu bun : de ce avem nevoie de mai multa europa. A fost o problema a politicilor gresite. Bancile publice in Grecia finantau partidele politice. Si partidul dv dle Tsipras a fpst finantat de aceste banci.

Tsipras: sunt de acord, au existat bancile statului care au finantat si cele 2 mari partide in Grecia, echivalentele partidelor dlor Schulz si Juncker. Am vazut pana acum ca medicamentul folosit a imbolnavit bolnavul si mai mult.

Juncker: am facut tot ce ne-a stat in putere pentru a pastra Grecia in zona euro, ca sa nu se mai poata specula impotriva Greciei; nu accept reprosul ca nu am fost destul de solidari cu Grecia, am facut tot ce ne-a stat in putere sa ramana, fuindca acolo ii este locul.

De ce nu este momentul sa dizolvam Europa?

Juncker: Trebuie sa spunem cetatenilor ca revenirea la monedele nationale este impotriv interesului propriu.

Keller: Legat de Parteneriatul transatlantic - Comisia negociaza in spatele usilor inchise si cei care protesteaza sunt arestati.

 

Problema situatiei din Ucraina

Guy Verhofstadt:  Trebuie sa impunem sanctiuni personale, celor din jurul lui Putin, numai astfel va intelege.

Tsipras: avem nevoie de democratie si diplomatie, dar nu putem accepta ca neo-nazistii sa aiba putere in aceasta tara. Noi in cadrul OSCE ar trebui sa deschidem un dialog astfel /

Keller: Trebuie sa fim foarte fermi, ca nu acceptam anexarea Crimeei dar ar trebui sa vb sidepre armele pe care statele europene le exporta catre Rusia; suntem prea dependenti energetic de Rusia; trebuie sa vedem cum putem obtine indepenedenta

Juncker: Comportamentul dlui Putin este inacceptabil, trebuie sa creasca intensitatea sanctiunilor dar nu pornim razboi, Europa este o putere soft; trebuie sa dialogam cu Rusia dar trebuie sa spunem NU lui Putin.

Schulz: Discutam despre razboi, sa fim sinceri, exista un risc rea;l de razboi in Ucraina. UE nu este o putere militara, Trebuie sa avem o strategie combinata. Sunt de acord sa sprijinim statele din Est sa impuna sanctiun i dure dar trebuie si o alta strategie. Cel mai imp este sa ne asig ca pe 25 mai sunt posibile alegerile in Ucraina fiindca noul presedinte ar putea fi un interlocutor si pentru Rusia.

 

Situatia din Spania si Catalunia; precum si in Scotia (independenta unor teritorii)

Verhofstadt: Nu cred ca UE ar trebui sa intervina asa cum a facut-o dl Barroso

Tsipras: consideram ca nationalismele, conflictele intre grupurile etnice nu pot avea un rezultat pozitiv

Keller: Trebuie sa aiba dreptul de a-si decide propriul viitor, Daca as fi presedintele CE le-as ura bun venit ca state independente in UE.

Juncker: Cred ca ar fi intelept sa nu intervenim in acesat dezbatere ; ca principiu trebuie sa se respecte constitutia nationala.

Schulz: UE nu este un stat federal; Daca in Scotia oamenii vor vota pentru suveranitate exista o procedura pentru a intra in UE; vom vedea ce sa va intampla in Regatul Unit; trebuie sa respectam constitutiile nationale.

 

Migratia: trebuie reglementata de statele membre sau de UE?

Verhofstadt: Avem nevoie de o politica de migratie legala ; de aceea avemtot mai multa migratie ilegala; si in domeniul azilului si al refugiatilor. Ce am facut pt refgiatii sirieni? Mi se pare rusinos

Juncker: trebuie sa reglementam imigratia legala dar asta nu va pune capat imigratiei ilegale. Trebuie sa rezolvam problemele acolo unde exista, pt ca saracii din Africa sa moara in Marea Mediterana. trebuie sa rezolvam problemele la sursa si sa luptam impotriva saraciei acolo unde exista.

Schulz: Ma bucur ca dl Juncker spune ca avem  nevoie de reglementarea migratiei pentru ca saptamana trecuta partidul sau m-a atacat pentru ca am spus asta.

Care este parerea dv despre simbolurile religioase?

Ska Keller: nu cred ca trebuie reglementate la nivel european; este foarte important ca oamenii sa aiba dreptul sa-si exprime convingerile daca asta nu constrange pe altii

Verhofstadt: Exista f multe chestiuni etice; in Spania de exe. exista o discutie aprinsa legata de avorturi; in Ungaria anumite culte religioase nu pot fi practicate

Juncker: exista principii majore care trebuie aplicate [este tot dar nu cred ca UE trebuie sa reglementeze cum sa se exprime anumte traditii si filosofii de viata, UE are destule lucruri de facut dar haideti sa lasam modalitatile practice la latitudinea statelor membre,

Tsipras: Fiecare stat trebuie sa respecte traditiile culturale ale celorlalte state; in ultimii ani vedem un regres in acest domeniu.

Schulz: Un spatiu public este un spatiu neutru unde fiecare are un rol; trebuie sa existe o non-discriminare

Linkuri

Nou-venitii in Parlamentul European si potentialul lor de influenta

Articolul complet pe EurActiv.com: New parties - likely kingmakers in next European parliament

Biroul Electoral Central a admis cererile Curs si Avangarde pentru realizarea de sondaje de opinie la iesirea de la urne, pe 25 mai

Nou sondaj pre-electoral european: socialistii, in usoara crestere, la egalitate cu popularii
 

 Vezi mai jos transmisia LIVE - ON STORIFY (Twitter, in special):