Primarul din Ruse, Pencio Milkov, a transmis deja în august ministrului bulgar Iulian Popov și Ministerului Mediului din România o listă de semnături "împotrivă".

Ministerul Mediului și Apelor a oferit acces publicului la raportul revizuit privind evaluarea impactului incineratorului din Giurgiu, anunță Primăria din orașul bulgar Ruse, relatează 24Chasa.

Până pe 24 noiembrie, locuitorii din Ruse își pot exprima opinia cu privire la construcția instalației pentru deșeuri medicale, iar Primăria Ruse își va exprima din nou avizul negativ.

Investitorul pentru construcția unui incinerator de deșeuri medicale în Giurgiu și-a actualizat și revizuit propriul Raport de Evaluare a Impactului asupra Mediului (REIM) în conformitate cu comentariile din partea bulgară.

Acest lucru reiese din scrisoarea trimisă de ministrul mediului, Iulian Popov, către Primăria Ruse și Inspecția Regională pentru Mediu și Ape - Ruse pentru a-și exprima o opinie.

Participarea populației locale la procedura de Evaluare a Impactului asupra Mediului este importantă, iar administrația municipală solicită locuitorilor, care sunt direct interesați de implementarea unui astfel de proiect, să-și trimită opiniile la Ministerul Mediului și Apelor și la Primăria Ruse până la data stabilită - 24 noiembrie.

Municipalitatea va examina în detaliu raportul și va transmite Ministerului Mediului un aviz negativ fundamentat cu privire la construcția incineratorului. Autoritatea competentă pentru Procedura de evaluare a impactului asupra mediului în context transfrontalier, care și-a declarat participarea la procedură, este ministrul mediului și apelor.

Depinde de el și de ministerul din România dacă proiectul va fi implementat și cât de strict va fi controlul procedurii desfășurate în cele două state. Primăria Ruse a întreprins acțiuni pentru o nouă sesizare la Ministerul Mediului și Apelor cu privire la propunerea de investiție.

În august, primarul din orașul Ruse, Pencio Milkov, i-a transmis ministrului bulgar Iulian Popov și Ministerului Mediului din România o listă de semnături "împotrivă", cu participarea a aproape 1.700 de cetățeni și alte peste 40 de opinii cu privire la propunerea de investiții pentru construirea incineratorului în localitatea de frontieră românească.

În luna septembrie, comisiile mixte dintre autoritățile municipale bulgare și române s-au întrunit și au ieșit cu o declarație comună adresată președinților Bulgariei și României și deputaților care reprezintă populația locală.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA