Guvernul de la Londra a cerut Uniunii Europene să-și ''regândească'' planul publicat privind negocierile post-Brexit asupra Gibraltarului, estimând că respectivul plan subminează suveranitatea britanică asupra acestui teritoriu, relatează Reuters.

În opinia Comisiei Europene, ideile cuprinse în proiectul de mandat de negociere ar avea un efect pozitiv asupra populației care trăiește și muncește de ambele părți ale frontierei dintre Spania și Gibraltar, menținând în același timp integritatea pieței comune a UE.

În schimb, ministrul de externe britanic Dominic Raab a declarat marți că acest plan intră în conflict cu acordul-cadru pe care Regatul Unit, Spania și Gibraltarul l-au convenit în decembrie anul trecut - înaintea ieșirii efective a Regatului Unit din UE - pentru a garanta mobilitatea la frontieră și libera circulație, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Planul european ''urmărește să submineze suveranitatea Regatului Unit asupra Gibraltarului și nu poate fi o bază de negociere (...) Solicităm UE să-l regândească'', a indicat șeful diplomației britanice.