De ce se teme Franța că războiul din Gaza va avea repercusiuni pe teritoriul său?

Președintele francez, Emmanuel Macron, a avertizat cu privire la "revenirea terorismului islamist". "Toate statele europene sunt vulnerabile (...). În democrații, există întotdeauna indivizi care în orice moment sunt dispuși să comită ce este mai rău", a declarat liderul francez în cadrul summitului UE-Balcanii de Vest, scrie El Periodico.

"Nu va exista niciodată riscul zero într-un stat de drept", a adăugat el, după atacul de luni de la Bruxelles, în care doi suporteri suedezi au murit, și la patru zile după uciderea profesorului Dominique Bernard de către un tânăr jihadist la Arras, în nordul Franței.

Macron a făcut aceste declarații după ce a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă despre posibilele erori ale forțelor de securitate în atacul împotriva unei instituții publice din Arras.

La aproape o săptămână după atacul Hamas și noua escaladare a conflictului palestino-israelian, acel atac a determinat Franța să-și ridice la maximum nivelul de alertă antiteroristă. Dreapta republicană și extrema dreaptă a Marinei Le Pen au criticat dur Executivul lui Macron în ultimele zile, deoarece autorul acelui atac a fost semnalat și monitorizat pentru radicalismul islamic. Și poliția îl interogase cu o zi înainte de a trece la acțiune.

Înainte de a comite această crimă atroce, Mohammed M., în vârstă de 20 de ani și fost student al centrului, a jurat credință Statului Islamic într-un videoclip, au indicat surse apropiate anchetei. În aceste imagini, de aproximativ 30 de secunde și înregistrate cu puțin timp înainte de înjunghiere, tânărul jihadist - născut în Caucazul rus, dar care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Hexagon - și-a exprimat "ura față de Franța, francezi, democrația și educația de care a beneficiat în țara noastră", a declarat procurorul Republicii, Jean-François Ricard.

În imagini, el și-a exprimat și solidaritatea cu musulmanii din Irak, Asia și Palestina. Dar nu a făcut nicio mențiune directă despre războiul din Gaza și noua escaladare a conflictului palestino-israelian, a spus Ricard. Justiția îl va acuza pe tânărul jihadist pentru atacul său asupra Institutului Gambetta, în care alți trei lucrători din centru au fost și ei răniți. Doi presupuși complici urmau să se prezinte și ei în fața magistraților: fratele său mai mic, în vârstă de 17 ani, care a fost arestat lângă alt institut, și un văr.

De la brutalul atac al Hamas din 7 octombrie, autoritățile franceze au detectat aproximativ 200 de acte antisemite în Franța, unde trăiește cea mai mare comunitate evreiască din Europa (aproximativ 600.000 de membri). Această atmosferă tensionată s-a reflectat și prin acțiuni rasiste împotriva musulmanilor. Guvernul francez se teme că războiul din Gaza va avea repercusiuni similare cu cele ale celei de-a doua Intifada (în 2000).

În consecință, a înmulțit întâlnirile pe probleme de securitate și nu încetează să comunice pe această temă. În acest scenariu, mai multe derapaje de comunicare au avut deja loc din partea liderilor francezi. De exemplu, ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a asigurat, vineri, că "din păcate, există o legătură" între atacul de la Arras și conflictul palestino-israelian.

Deocamdată, însă, dovezile indică o corelație mult mai difuză decât a sugerat inițial Darmanin. Macron însuși a spus în aceeași zi că au dejucat un alt atac, pe lângă cel care s-a petrecut în nordul Franței. Dar el se referea de fapt la un bărbat care a fost arestat pentru că purta un cuțit în buzunar. Niște fapte care nu au fost cercetate de parchetul antiterorist.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA