Macron și Xi pledează pentru o revenire la tratative și pentru încetarea atacurilor asupra populației civile din Ucraina, relatează The New York Times.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și Xi Jinping, cel mai important lider al Chinei, au lansat joi un apel, pledând pentru o revenire la tratative de pace în vederea încheierii războiului din Ucraina, dar Xi nu a precizat dacă se va folosi de strânsele sale relații cu Moscova pentru a convinge Rusia să treacă la negocieri.

Întâmpinat cu mare pompă la Marele Zid al Poporului, Macron i-a spus lui Xi că se bazează pe el "pentru a face Rusia să-și vină în fire și pentru a convinge toată lumea să revină la masa negocierilor” pe tema Ucrainei.

Ulterior, adresându-se jurnaliștilor, Xi s-a arătat înclinat să dea un răspuns pozitiv. El a spus că, "alături de Franța, facem apel la reținere și la rațiune” în acest conflict, adăugând că China caută "o revenire rapidă le negocieri de pace în vederea unei înțelegeri politice și a unei arhitecturi europene care să fie echilibrată și durabilă”.

Alături de Macron, liderul chinez a subliniat că China face apel la protecția civililor. "Armele nucleare trebuie excluse, iar războiul nuclear trebuie evitat".

Declarația sa, care respinge categoric un război nuclear și care cere ca populația civilă, frecvent vizată de ruși, să nu mai fie atacată, marchează o implicită distanțare de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Dar nu a fost clar dacă Xi va exercita vreo presiune pentru a-l convinge pe Putin să negocieze, așa cum ceruse Macron, sau dacă Xi va purta convorbiri cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care, luna trecută, a spus că China ar putea fi un "partener" în drumul spre pace.

Potrivit textului oficial, Xi nu a menționat războiul din Ucraina și s-a limitat la a comenta că, în calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, China și Franța trebuie să fie "apărători fermi ai unei lumi multipolare" și ai unei "mai mari democrații în relațiile internaționale", notează La Razon.

"În ciuda unui pauze de peste trei ani și în ciuda unui peisaj internațional în schimbare și instabil, China și Franța au lucrat pentru a menține relațiile puternice și pozitive. Ne-am sprijinit reciproc în lupta împotriva pandemiei și am observat o creștere solidă a comerțului bilateral și a cooperării în sectoarele aerospațial, aviatic, agricol și alimentar", a spus el.

Luna trecută, Xi s-a deplasat la Moscova pentru a-i face o călduroasă vizită lui Putin, dar el nu a discutat direct cu președintele ucrainean după invazia Rusiei, survenită cu peste un an în urmă.Joi, niciunul dintre cei doi lideri nu a acceptat întrebări din partea jurnaliștilor.

Vineri, Xi va discuta cel puțin șase ore cu Macron la Beijing și Guangzhou – un tratament pe care diplomații occidentali îl califică drept excepțional, considerându-l o confirmare clară a intențiilor de concliere.

Greu încercata economie europeană are nevoie de piața chineză, iar Europa îi oferă Chinei mari șanse economice, niște șanse care nu sunt și la îndemâna Rusiei.

"China consideră Europa drept un pol independent al acestei lumi multipolare", a spus Xi.

A fost un semnal explicit, relevând că el nu vede alianța Americii cu Europa și adâncile relații transatlantice materializate prin NATO drept o trăsătură definitorie a continentului pe care China caută să-l contureze în secolul XXI.

Sursa: RADOR