Președintele francez Emmanuel Macron înclină să o susțină pe Ursula von der Leyen pentru încă un mandat de președintă a Comisiei, după ce tabăra ei de centru-dreapta a obținut un scor bun la europarlamentare, au declarat două surse pentru Reuters.

Macron nu a susținut-o în mod explicit pe von der Leyen de când aceasta a decis să candideze pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene. Deși a jucat un rol esențial în desemnarea ei în fruntea Executivului de la Bruxelles în 2019, de data aceasta Macron a venit inițial cu alte opțiuni, printre care fost premier italian Mario Draghi.

Decizia lui Macron de a convoca alegeri anticipate în Franța, după ce a suferit duminică o înfrângere zdrobitoare la europarlamentare, este unul dintre motivele pentru care ar fi înclinat să o susțină pe Ursula von der Leyen, a spus una dintre surse.

”Nu vrea să adauge o instabilitate (europeană) instabilității Franței”, a declarat pentru Reuters o sursă franceză apropiată de Macron, sub condiția anonimatului.

Cea de-a doua sursă a spus că von der Leyen a primit un impuls în urma rezultatului  Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta. Sursa a spus, fără a detalia, că Parisul ar putea să o susțină în schimbul angajamentelor față de prioritățile franceze ale UE.

PPE a ocupat primul loc la alegerile europene, câștigând 186 de locuri din 720 în Parlamentul European, potrivit rezultatelor provizorii.

A doua sursă a precizat că portughezul Antonio Costa ar putea fi candidat pentru funcția de președinte al Consiliului European.