Emmanuel Macron le-a cerut marți, la Praga, aliaților Ucrainei "să nu fie lași" în fața unei Rusii "devenite de neoprit", părând să-și asume comentariile sale controversate cu privire la posibilitatea de a trimite trupe occidentale în această țară.

"Cu siguranță ne apropiem de un moment în Europa noastră în care va fi cazul să nu fim lași", a lansat președintele francez la începutul vizitei sale în Cehia. "Nu vrem niciodată să vedem dramele care vin", a avertizat el în fața comunității franceze, relatează France 24.

El s-a referit la "puteri care au devenit de neoprit" care "extind amenințarea în fiecare zi, atacându-ne mai mult". "Va trebui să fim la înălțimea istoriei și a curajului pe care o presupune aceasta", a insistat el.

Vizita în Cehia își propune să prezinte "atenția sa deosebită" acordată Europei Centrale, a explicat presei anturajul său.

Într-un moment în care pare să dorească din ce în ce mai mult să-și impună leadershipul în sprijinul Kievului și a înfruntării cu Rusia, Macron s-a întâlnit cu omologul său Petr Pavel, pe care l-a primit la Paris în decembrie.

Totodată, el a semnat cu premierul Petr Fiala un plan de acțiune 2024-2028 pentru parteneriatul strategic bilateral în care "chestiunile de apărare vor fi probleme cheie" în contextul actual de război.

"Ambiguitate strategică"

În cadrul unei conferințe internaționale din 26 februarie, la Palatul Elysée, el a produs tulburare printre ceilalți aliați ai Kievului, asumându-și o "ambiguitate strategică", astfel încât președintele rus, Vladimir Putin, să știe că va fi făcut totul pentru a-l împiedica să "câștige acest război".

Dar, din Statele Unite până în Germania, inclusiv marea majoritate a celorlalți aliați, liderii s-au succedat unul altuia pentru a se distanța de declarațiile președintelui francez și a asigura că nu se pune problema trimiterii de soldați pe pământ ucrainean, oferind o imagine de divizare în tabăra occidentală.

Vladimir Putin a avertizat asupra unei "amenințări reale" de război nuclear în cazul unei escaladări.

"Nu suntem în război împotriva poporului rus și refuzăm să intrăm într-o logică a escaladării", a răspuns Emmanuel Macron de la distanță în ziarul ceh Pravo, asumându-și în același timp lansarea acestei "dezbateri" despre "tot ce se poate face pentru a sprijini Ucraina".

În urmă cu o săptămână, el a schițat mai multe căi de consolidare a sprijinului militar oferit armatei ucrainene, care suferă eșecuri pe front.

Printre aceste soluții se numără și o inițiativă cehă de a cumpăra muniție în afara Uniunii Europene, din cauza penuriei actuale care complică viața soldaților ucraineni pe câmpul de luptă, pentru a o livra apoi acestora.

Încă de la mijlocul lunii februarie, Petr Pavel vorbise despre aproximativ 800.000 de muniții care ar putea fi trimise în Ucraina "în câteva săptămâni", dacă s-ar aduna finanțarea necesară (1,5 miliarde de dolari, potrivit Financial Times).

Multă vreme rezervat, Emmanuel Macron a anunțat săptămâna trecută că țara sa va participa la această inițiativă, dar fără a-și cuantifica contribuția, spre deosebire de alte state precum Olanda care a promis 100 de milioane de euro.

Vizita "va fi ocazia de a discuta despre această inițiativă" și, eventual, de a oferi aceste "precizări", a spus un consilier francez.

Relativizând importanța acestui mecanism "ad-hoc" și "de urgență" pe baza participărilor "bilaterale", în timp ce Parisul pledează în continuare ca banii europeni să fie folosiți pentru finanțarea producției de arme în cadrul Uniunii Europene, în numele suveranității sale și a dezvoltării industriei sale de apărare.

Pe plan economic, vizita sa urmărește, de asemenea, să susțină candidatura grupului francez de electricitate EDF care își propune să câștige piața pentru un program nuclear civil ceh care ar putea include construcția a până la patru reactoare.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA