Premierul bulgar nici nu a confirmat, nici nu a dezmințit știrea legată de întâlnirea cu președintele francez.

În cel mai scurt timp va fi organizată o vizită în Franța a președintelui bulgar Rumen Radev și a prim-ministrului Kiril Petkov. Delegația lor va include și un reprezentant al Ministerului de externe de la Sofia. La Paris, se așteaptă ca ei să aprobe o propunere a lui Emmanuel Macron care să ridice veto-ul legat de începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Macedonia de Nord.

Acest lucru a fost anunțat de BGNES, preluată de Sega, care îi citează pe participanții la ultimul Consiliu de Coaliție de la Sofia, ce a avut loc la data de 27 mai.

La Consiliu a participat premierul Kiril Petkov, Asen Vasilev, Ivan Cencev, Gheorghi Svilenski, Grozdan Karadjov, Stanislav Balabanov, Velislava Petrova, Atanas Atanasov și Vladislav Panov.

BGNES a discutat cu câțiva dintre cei prezenți, iar ei au dorit să rămână sub protecția anonimatului. Prim-ministrul bulgar Kiril Petkov nu a confirmat informațiile apărute în mass-media despre o întâlnire planificată cu Emmanuel Macron și Rumen Radev la Paris, pentru a se găsi o soluție la problema macedoneană înainte de încheierea președinției franceze a UE, în luna iunie.

„La nivelul Ministerului afacerilor externe se lucrează mult pentru a se examina toate posibilitățile de progres pe tema Macedoniei de Nord, dar înainte de a se ajunge la nivel profesional în rândul diplomaților la o idee generală privind modul în care se poate avansa, nu putem confirma nimic ca pași reali". Astfel a răspuns premierul bulgar Kiril Petkov la întrebarea unui jurnalist, adresată la Bruxelles, dacă se pregătește o vizită în Franța, la invitația cui și pe ce subiect va fi aceasta.

Premierul a subliniat că în această etapă totul este în mâinile diplomaților și a adăugat: "Indiferent ce vor conveni, se va vota în Parlamentul de la Sofia. Nu se va ascunde nimic de poporul bulgar. Știu că se lucrează mult, dar nu pot confirma invitațiile separate sau lipsa acestora, pentru a vedea cât de departe vom ajunge".

Planul Macron: Franța este o garanție 

În timpul conversației, guvernul a informat că „președinția franceză a promis că va include toate solicitările bulgare în cadrul de negociere și punerea lor în aplicare să fie garantată de însuși Macron”.

Cei care au participat la Consiliul de Coaliție au fost foarte impresionați de informația potrivit căreia „președintele Radev a avut o conversație foarte pozitivă cu Macron”. „Acest lucru este atât de transparent. A doua zi după Consiliu, Radev însuși a spus următoarele: „Pot să-l felicit pe președintele Macron pentru viziunea și curajul său de a căuta o soluție adecvată pentru a găsi o cale de ieșire din această situație și pentru a susține adevărul și corectitudinea”, a spus un participant la Consiliului de Coaliție.

O îngrijorare serioasă în rândul participanților a provocat declarația unuia dintre aceștia, care a ignorat literalmente opinia cetățenilor bulgari cu privire la problema legată de Macedonia de Nord. „Orice se va oferi, va trece, pentru că bulgarii nu înțeleg această problemă”, a spus el. „Probabil din acest motiv, zeci de mii de leva s-au alocat unei agenții sociologice care să pregătească populația pe această problemă în următoarele două săptămâni”, a spus sursa.  

Ucraina ca argument pentru o soluție rapidă 

Ridicarea acestui veto este necesară și din cauza dorinței Ucrainei de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Va fi un semnal foarte prost dacă Ucraina va primi o invitație, iar Republica Macedonia de Nord și Albania vor continua să aștepte, iar din acest motiv președinția franceză se grăbește cu propunerea, a spus unul dintre participanți la începutul întâlnirii. Potrivit acestuia, planul lui Macron trebuie să fie gata înainte de desfășurarea Comitetului Reprezentanților Permanenți ai Guvernelor Statelor Membre pe lângă Uniunea Europeană (Coreper). Înainte de a se dezbate în Coreper, planul lui Macron trebuie aprobat de Ministerul de Externe bulgar. 

Interdicție completă de a comenta despre Macedonia de Nord 

La finalul întâlnirii, s-a luat decizia ca în următoarele două săptămâni „nimeni să nu comenteze sau să ia atitudine în problema Republicii Macedonia de Nord”. Reprezentanții Ministerului afacerilor externe ar trebui să tacă cel mai mult în această problemă. Primele comentarii ar trebui făcute după ce va fi anunțat și susținut cu fermitate textul propus de Ministerul de externe de la Sofia. În același timp, toți reprezentanții diferitelor partide politice participante la guvernare vor susține că „nu există niciun fel de concesii în problema Macedoniei de Nord și vor fi protejate interesele naționale ale Bulgariei”.  

Consiliul Consultativ pentru Securitate Națională este planificat după vizita la Paris 

Consiliul Consultativ de Securitate Națională (CCSN), solicitat de prim-ministrul Kiril Petkov, la Președinție, pe problema Macedoniei de Nord, va fi convocat după vizita acestuia în Franța. Prim-ministrul s-a angajat personal cu privire la desfășurarea acestuia.  

Sprijin parlamentar

După ședința CCSN de la președinte, socialiștii bulgari își vor convoca Consiliul Național, care va da mandat liderului fromațiunii, Cornelia Ninova, să susțină textul propus. Celelalte partide care fac parte din coaliția de guvernare își vor chema deputații „să voteze după cum le dictează conștiința, ori îi vor chema să susțină singura soluție posibilă”. În acest fel, poziția actuală a Bulgariei va fi schimbată, iar premierul Kiril Petkov își va îndeplini promisiunea „că totul va fi aprobat de Adunarea Națională de la Sofia”.

Sursa: RADOR