"Nu este momentul pentru negocieri, dar le pregătim, ucrainenii rezistă și îi ajutăm", a declarat Macron, făcând un bilanț al discuțiilor purtate în China.

"Cred că Beijingul face aceeași observație ca și noi, și anume că astăzi timpurile sunt militare. Trebuie să consolidăm abordările comune cu China". Macron este convins că astfel de abordări includ "sprijin pentru principiile Cartei Națiunilor Unite", dar și "un memento nuclear clar", notează Rai News.

Totodată, potrivit președintelui francez, "rămâne la latitudinea Chinei să extragă consecințele din faptul că Putin a desfășurat arme nucleare în Belarus, la câteva zile după ce a promis să nu facă acest lucru".

Pe de altă parte, mii de susținători ai opoziției s-au adunat duminică în capitala Georgiei, Tbilisi, pentru a protesta împotriva politicilor Guvernului, considerate nedemocratice. Protestatarii s-au adunat în fața Parlamentului pentru un miting organizat de principala forță de opoziție, Mișcarea Națională Unită, fondată de fostul președinte întemnițat Mihail Saakașvili. Demonstranții au fluturat steaguri georgiene, ucrainene și ale Uniunii Europene și au adus în piață un banner uriaș, pe care scria "pentru viitorul Europei".

Executivul din partidul aflat la putere, "Visul Georgian", este acuzat că a trimis în închisoare rivali, a redus la tăcere mass-media independentă, a colaborat în secret cu Kremlinul și a deviat țara din calea aderării la UE.

Totodată, din Ucraina, episcopul diecezei Kiev-Zhitomir, Vitali Krivitskîi, a făcut declarații pentru agenția ANSA, comentând controversa din jurul declarațiilor Papei Francisc la "Calea Crucii" vineri, la Colosseum:

"Este greu și dureros să credem că noi, ucrainenii și rușii suntem în aceeași barcă. Mai devreme sau mai târziu va veni timpul să stabilizăm relațiile între națiuni, dar acum avem război, iar în timpul războiului fiecare mesaj are propriul său sens. Noi am înțeles că în război nu se poate vorbi de pace și de iertare în general. Înțelegem voința Papei de a dori pacea în general, dar pentru noi, care trăim aici războiul, este un apel care nu este acceptat din punctul nostru de vedere: suntem atacați, noi suntem victima, este un lucru diferit".

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat convins că Rusia se izolează și mai mult de lume și de umanitate, după ce a lovit cu rachete o casă din Zaporijjia în Duminica Floriilor ortodoxe și a ucis un bărbat și pe fiica sa, a spus liderul de la Kiev în mesajul său video obișnuit de seară.

Sursa: RADOR