Președintele german Frank-Walter Steinmeier și omologul său francez Emmanuel Macron au îndemnat alegătorii să participe la alegerile europene din iunie, despre care spun ei că este o încercare de a proteja democrația.

Vizita de stat a lui Macron în Germania a început duminică dimineața și durează trei zile.

„Istoria ne învață că acolo unde lipsesc structurile democratice, umanitatea și rațiunea politică sunt, de asemenea, înăbușite. Nu este de mirare că cei care pun la îndoială libertatea, drepturile omului și democrația sunt aceiași oameni care pun sub semnul întrebării proiectul european”, le-a spus Steinmeier jurnaliștilor.

„De aceea (…) avem un mesaj foarte specific în timpul acestei vizite de stat. Spune da Europei, mergi la vot pe 9 iunie”, a adăugat el.

Macron și-a îndreptat pledoaria către tineri.

„Vom face tot ce ne stă în putință pentru a-i încuraja pe tineri să meargă la vot, inclusiv pe cei care votează pentru prima dată”, a spus liderul francez.

Comentariile vin în contextul în care partidele eurosceptice de extremă dreaptă ar putea  câștiga mai multe mandate la alegerile pentru Parlamentul European.

În Germania și Franța vor avea loc schimbări, AfD fiind pe locul doi în unele sondaje, în timp ce Rassemblement National (ID) a lui Marine Le Pen este lider în Franța, cu aproape 10 puncte înaintea Renaissance (Renew) al lui Macron.

Cu toate acestea, prezența la vot ar putea fi cheia pentru limitarea scorului extremei drepte, deoarece alegătorii de extremă dreapta tind să fie mai puțin prezenți la urne. 

În Germania, 54% dintre susținătorii AfD au declarat că au puțin sau deloc interes pentru viitoarele alegeri, potrivit unui sondaj recent Forsa, plasându-l pe ultimul dintre toate partidele, înaintea BSW - stânga populistă (64%).

Dar Steinmeier – fost membru al SPD de centru-stânga (S&D) – a recunoscut că nu există modalități ușoare și durabile de a opri ascensiunea extremei drepte.

El a explicat că niciun partid și niciun guvern nu au "un comutator" pe care să apese, astfel încât "situația să fie așa cum ne-am dori să fie”.

Macron a dat vina pentru ascensiunea extremei drepte pe frica oamenilor de schimbare, despre care a spus că trebuie să fie ascultată și abordată, dar nu prin „promovarea ideilor proaste” și „utilizarea demagogiei”.