MAE susţine că printre factorii care au dus la cozile formate la votul la europarlamentare se numără suprapunerea referendumului cu alegerile pentru PE şi ”acţiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni cu 5-6 autocare”.

În raportul privind votul din Diaspora trimis premierului și obținut de Mediafax se arată că Ministerul de Externe a aprobat toate cererile misiunilor de constituire a secţiilor de votare în străinătate, respectiv a propunerilor înaintate de către comunităţile de cetăţeni, totalizând un număr de 441 secţii de votare.

”Problema secţiilor de votare care vor trebui să gestioneze două scrutine a apărut în contextul anunţării de către preşedinte a referendumului în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare... Derularea alegerilor pentru Parlamentul European în paralel cu referendumul a făcut ca de la două minute, timpul de vot să crească la șapte minute, având în vedere că trebuiau completate două liste (scris de mână), înmânarea a trei buletine (pentru cei care au votat şi la referendum) şi depunerea lor în trei urne diferite”, se arată în raport.

De altfel, Teodor Meleșcanu a dat vina pe președinte pentru cozile din Diaspora imediat după votul din 26 mai.

Raportul arată că, partidele politice nu şi-au manifestat, cu unele excepții, interesul de a desemna reprezentanţi în comisiile secţiilor de votare, renunţând cu una-două zile înainte să participe în comisiile Secţiilor de votare.

O altă cauză se referă la sistemul STS de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (dublu). Fiecare secţie a fost dotată cu 1-2 tablete (una pentru a fi utilizată în procesul de votare şi cealaltă de rezervă): ”Problema nu a constat atât în funcţionarea sistemului, cât în deficienţele antrenate de viteza redusă a Internetului în diferite ţări şi locaţii”.

MAE mai susține că au existat grupuri de susţinători ai unor anumite formaţiuni politice, deşi prevederile legale nu permit activităţi electorale în ziua votării:

 

”Mai mult, au existat acţiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni cu 5-6 autocare sau maşini (turism electoral), ceea ce ducea în mod automat la o presiune majoră asupra secţiilor de votare sau influenţau deciziile alegătorilor. În mare parte, aceste grupuri au rămas în zona secţiilor de votare şi după ce au votat şi au creat incidente, până la venirea forţelor de ordine, care au asigurat închiderea secţiei de votare”.

 

Nici MAE nu vrea vot electronic sau prin corespondență

Deși recunoaște că și-a epuizat resursele pentru asigurarea logisticii alegerilor din străinătate, MAE propune un vot anticipat prelungit (timp de șapte zile înainte de închiderea procesului electoral).

Ca și senatorul PSD Șerban Nicolae, Ministerul de Externe susține că votul electronic sau prin corespondenţă pot crea şi alte probleme, întrucât este nevoie de înscrierea prealabilă a fiecărui cetăţean (cu indicarea adresei de domiciliu/reşedinţă) pentru a-şi putea exercita dreptul de vot.