MAE susține că printre factorii care au dus la cozile formate la votul la europarlamentare se numără suprapunerea referendumului cu alegerile pentru PE și ”acțiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetățeni cu 5-6 autocare”.

În raportul privind votul din Diaspora trimis premierului și obținut de Mediafax se arată că Ministerul de Externe a aprobat toate cererile misiunilor de constituire a secțiilor de votare în străinătate, respectiv a propunerilor înaintate de către comunitățile de cetățeni, totalizând un număr de 441 secții de votare.

”Problema secțiilor de votare care vor trebui să gestioneze două scrutine a apărut în contextul anunțării de către președinte a referendumului în aceeași zi cu alegerile europarlamentare... Derularea alegerilor pentru Parlamentul European în paralel cu referendumul a făcut ca de la două minute, timpul de vot să crească la șapte minute, având în vedere că trebuiau completate două liste (scris de mână), înmânarea a trei buletine (pentru cei care au votat și la referendum) și depunerea lor în trei urne diferite”, se arată în raport.

De altfel, Teodor Meleșcanu a dat vina pe președinte pentru cozile din Diaspora imediat după votul din 26 mai.

Raportul arată că, partidele politice nu și-au manifestat, cu unele excepții, interesul de a desemna reprezentanți în comisiile secțiilor de votare, renunțând cu una-două zile înainte să participe în comisiile Secțiilor de votare.

O altă cauză se referă la sistemul STS de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (dublu). Fiecare secție a fost dotată cu 1-2 tablete (una pentru a fi utilizată în procesul de votare și cealaltă de rezervă): ”Problema nu a constat atât în funcționarea sistemului, cât în deficiențele antrenate de viteza redusă a Internetului în diferite țări și locații”.

MAE mai susține că au existat grupuri de susținători ai unor anumite formațiuni politice, deși prevederile legale nu permit activități electorale în ziua votării:

 

”Mai mult, au existat acțiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetățeni cu 5-6 autocare sau mașini (turism electoral), ceea ce ducea în mod automat la o presiune majoră asupra secțiilor de votare sau influențau deciziile alegătorilor. În mare parte, aceste grupuri au rămas în zona secțiilor de votare și după ce au votat și au creat incidente, până la venirea forțelor de ordine, care au asigurat închiderea secției de votare”.

 

Nici MAE nu vrea vot electronic sau prin corespondență

Deși recunoaște că și-a epuizat resursele pentru asigurarea logisticii alegerilor din străinătate, MAE propune un vot anticipat prelungit (timp de șapte zile înainte de închiderea procesului electoral).

Ca și senatorul PSD Șerban Nicolae, Ministerul de Externe susține că votul electronic sau prin corespondență pot crea și alte probleme, întrucât este nevoie de înscrierea prealabilă a fiecărui cetățean (cu indicarea adresei de domiciliu/reședință) pentru a-și putea exercita dreptul de vot.