Ministerul Afacerilor Externe a început joi expedierea materialelor necesare votării către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Pentru cele 441 secții de votare înființate pentru alegătorii români din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe va trimite 4.000.500 de buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendumul național. Vor fi distribuite câte 1.333.500 de buletine de vot pentru alegerea candidaților României în Parlamentul European, pentru întrebarea nr. 1 de la referendumul național, respectiv pentru întrebarea nr. 2 de la referendumul național.

MAE menționează că este cel mai mare număr de buletine de vot distribuite secțiilor de votare din străinătate la un proces electoral.

Numărul buletinelor de vot a fost stabilit ca urmare a estimărilor realizate de misiunile diplomatice, ținând cont de prezența la vot la procesele electorale anterioare și distribuția teritorială a comunităților românești, precum și de estimările privind intenția participării la vot realizate pe baza informațiilor transmise și a intențiilor exprimate de cetățenii români în cadrul consultărilor pe care misiunile diplomatice ale României le-au organizat cu comunitățile românești din străinătate. 

Odată cu buletinele de vot, Ministerul Afacerilor Externe expediază și celelalte materiale necesare votării: timbre autocolante, ștampile cu mențiunea ”VOTAT”, ștampile de control, modele de liste electorale suplimentare și de procese-verbale pentru consemnarea rezultatelor votării. 

Lista secțiilor de votare organizate în străinătate și adresele locurilor de desfășurare a votării pot fi consultate pe pagina de internet a MAE: http://www.mae.ro/node/48090.