Europarlamentarii deplâng faptul că statele membre nu sunt pregătite să ofere UE resursele necesare pentru a face față provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană.

  • Eșecul recentului summit dedicat bugetului este dezamăgitor
  • Crizele actuale în domeniile sănătății publice și migrației demonstrează nevoia pentru un buget UE puternic
  • Propunerea eșuată de pe masa Consiliului ar fi făcut Uniunea ”lipsită de relevanță”

”Mai bine niciun acord, decât un acord rău”, au subliniat marți europarlamentarii, referindu-se la recentul summit extraordinar al șefilor de stat și de guvern care s-a încheiat fără ca statele membre să convină asupra unei poziții comune privind următorul cadru financiar multianual (CFM 2021-2027).

Eurodeputații au solicitat Comisiei să prezinte un plan de urgență, având în vedere întârzierea inevitabilă cu care se va confrunta următorul buget pe termen lung, pentru a proteja beneficiarii, cum ar fi fermierii, orașele, regiunile, studenții, cercetătorii, întreprinderile și ONG-urile din întreaga Europă.

După ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat eșecul summitului dedicat bugetului pentru perioada 20-21 februarie, deputații au criticat propunerea de pe masa statelor membre, afirmând că ar face ca UE să devină ”lipsită de relevanță”.

Ei au denumit propunerea ”scandaloasă”, în special având în vedere criza actuală de la frontiera greacă și situația de urgență provocată de COVID-19, deoarece Michel propusese reduceri ale programelor în domeniile migrației și cercetării, printre altele.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus un buget al UE pentru perioada 2021-2027 de 1,074% din Produsul Național Brut (PNB) sau 1.095 de miliarde de euro.Parlamentul European vrea un buget mult mai ambițios, de 1,3% din PNB, iar propunerea Comisiei Europene pornea de la un nivel de 1,1% din PNB. Instituțiile europene arată că Uniunea se confruntă cu noi provocări, cum ar fi combaterea modificărilor climatice și atingerea până în 2050 a echilibrului între emisiile și absorbția de CO2, pentru care sunt necesare cheltuieli suplimentare.

Ce este bugetul UE

Mai mult pe EurActiv »