Mai mult de jumătate din permisele de muncă și de ședere acordare în Bulgaria în sistemul Cărții Albastre a UE în 2023 au fost acordate unor cetățeni ai Federației Ruse, transmite site-ul BGNES, potrivit agenției Mediapool.

În ultimul an, un total de 955 de cetățeni din țări străine au primit o Carte Albastră a UE, care este eliberată de Direcția pentru Migrație a Ministerului de Interne al Bulgariei. Scopul principal este de a se asigura personal de înaltă calificare pentru economia bulgară. Ca urmare a războiului Rusiei în Ucraina, mulți specialiști ruși de înaltă calificare au ales să emigreze.

Anul trecut 486 de cetățeni ai Federației Ruse au primit astfel de permise. Urmează: Belarus - 79, Turcia - 79, Ucraina - 52, Cuba - 44, India - 36; Egipt - 28; Serbia - 15, Tunisia - 14, Filipine - 11. Majoritatea profesioniștilor de înaltă calificare sunt angajați în sectorul creării și difuzării de informații și produse creative.

Urmează cei din sectorul de business, reparații auto și motociclete, construcții și industria de prelucrareÎn 2022, 356 de ruși au primit cetățenie bulgară - unul în fiecare zi, a reieșit clar din datele Comisiei pentru cetățenia bulgară. În 2021, 479 de cetățeni ai Federației Ruse au primit un pașaport bulgăresc ce deschide porțile către UE, iar cu un an mai devreme numărul lor era de 485.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA