La inițiativa vicepreședintelui Parlamentului European, Nicu Ștefănuță, peste 100 de europarlamentari cer, printr-o scrisoare adresată comisarului european pentru Buget creșterea bugetului programelor UE existente care sprijină ONG-urile și presa.

Programele UE precum LIFE, CERV, ESF+, Horizon Europe, EU4Health, Erasmus+, Europa Creativă, EIDHR, NDICI și AMIF au nevoie de o creștere urgentă a finanțării pentru a putea să își continue activitatea de promovare a democrației, a statului de drept, a asigurării egalității în drepturi și a incluziunii, de combatere a dezinformării și de garantare a libertății și pluralismului mass-media.

"Mai mulți bani pentru programele care vin în sprijinul ONG-urilor nu este doar o cheltuială a UE, ci și o necesitate strategică, o investiție în democrație. Credibilitatea Europei ca lider global în apărarea drepturilor omului și în promovarea politicilor progresiste depinde de puterea societății sale civile. Prin creșterea sprijinului financiar acordat ONG-urilor, UE își întărește fundamentele sale democratice, protejează banii contribuabililor și își reafirmă rolul de lider în garantarea statului de drept", declară Nicu Ștefănuță.

Ștefănuță solicită, de asemenea, creșterea bugetului pentru programele UE care sprijină jurnalismul de investigație precum Jurnalism Partnerships - Pluralism (2025) sau Europa Creativă.

"Jurnaliștii de investigație acționează ca niște câini de pază, asigurându-se că guvernele și instituțiile rămân transparente și responsabile. Ei sunt cei care demască frauda și corupția, iar munca lor îi protejează pe cetățeni de dezinformare și manipulare. Finanțarea jurnalismului de investigație nu este doar un cost pentru UE, ci este o investiție. Fiecare euro alocat are potențialul de a aduce înapoi miliarde în fonduri publice pierdute", adaugă Nicu Ștefănuță.

În scrisoarea adresată Comisarului pentru Buget, Nicu Ștefănuță menționează necesitatea ca Uniunea Europeană să vină acum în sprijinul ONG-urilor și să nu lase loc altor actori globali cu agende politice ascunse. 'Sprijinind societatea civilă și jurnalismul de investigație nu doar că ne apărăm valorile, ci și întreaga suveranitate europeană, interesele financiare și democrația. Acționând, UE se asigură că instituțiile sale servesc cetățenilor europeni, nu puterilor externe cu agende ascunse', menționează Nicu Ștefănuță.

Nicu Ștefănuță a inițiat acest demers împreună cu europarlamentarii Victor Negrescu (S&D), Vlad Voiculescu (Renew Europe), Alice Kuhnke (Greens/EFA), Melissa Camara (Greens/EFA) și Marc Angel (S&D). Scrisoarea a fost semnată de alți aproximativ 100 de eurodeputați.