Uniunea Europeană nu a fost foarte pregătită să gestioneze pandemia COVID-19, susțin mai mulți lideri europeni, printre care se numără Emmanuel Macron și Angela Merkel.

Mai mulți lideri europeni, printre care președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel, apreciind că Uniunea Europeană nu a fost foarte pregătită să gestioneze pandemia COVID-19, au solicitat marți Comisiei Europene, într-o scrisoare, să studieze modalitățile prin care să se asigure o mai bună pregătire pentru următoarea pandemie, informează AFP.

Răspunsul haotic la pandemia noului coronavirus a "ridicat întrebări" cu privire la nivelul de pregătire și a evidențiat necesitatea unei abordări la nivel european, în special atunci când se pune problema unui al doilea val al pandemiei, conform scrisorii adresate președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu un document de orientare.

"Sperăm că documentul poate servi drept inspirație pentru viitoarele discuții fructuoase la nivel european pentru a ne asigura că UE este pregătită pentru viitoarele pandemii", conform scrisorii.

Scrisoarea a fost semnată de președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul Angela Merkel, premierul polonez Mateusz Morawiecki, prim-ministrul spaniolul Pedro Sanchez, șefa executivului belgian Sophie Wilmes și cea a executivului danez Dane Mette Frederiksen.

Textul evidențiază lipsa echipamentelor medicale cu care s-au confruntat europenii. "Înțelegerea deficiențelor este esențială", au insistat semnatarii. De asemenea, este solicitată o mai bună coordonare a colectării și a procesării datelor, astfel încât cifrele să fie comparabile de la un stat la altul.

Șefii de stat și de guvern din cele 27 de state membre ale UE urmează să organizeze o reuniune virtuală pe 19 iunie, în care vor fi abordate urmările pandemiei.